Φώτο: Shutterstock

Μείωση - έκπληξη της ανεργίας στις ΗΠΑ, άλμα του Dow Jones

Εντυπωσιακός ο Μάιος για την αμερικανική αγορά εργασίας με δημιουργία 2,5 εκατ. θέσεων, η οποία είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1939.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Μάιο, καθώς υποχώρησε στο 13,5% από 14,7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτίμησης των αναλυτών ότι θα έφθανε στο 19,5%. 

Αποτέλεσμα της ανακοίνωσης ήταν η περαιτέρω ενίσχυση για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει ράλι καθώς ενισχύεται κατά 610 μονάδες ή 2,3%. Κέρδη 1,57% για τον Dow Jones και 0,35% για τον Nasdaq. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση τον Μάιο δημιουργήθηκαν τις ΗΠΑ 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση θέσεων εργασίας από το 1939! Και σε αυτό το επίπεδο οι αναλυτές διαψεύσθηκαν καθώς ανέμεναν ότι θα υπήρχε απώλεια 8,5 εκατ. θέσεων εργασίας. 

«Αυτές οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας αντικατοπτρίζουν μια περιορισμένη επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας που είχε περιοριστεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19) και των προσπαθειών για τον περιορισμό της», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

Σχεδόν όλοι οι τομείς της οικονομίας, από την βιομηχανία μέχρι την εκπαίδευση, κατέγραψαν βελτίωση της απασχόλησης ξεπερνώντας σημαντικά τις σχετικές εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στον τομέα του τουρισμού και της αναψυχής που δημιουργήθηκαν 1,24 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ