Φώτο: ΑΠΕ

Αποχωρεί ο στρατός από τους δρόμους της Ουάσιγκτον

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας είχε ζητήσει από την κυβέρνηση Τραμπ να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις από την πόλη καθώς δεν είχαν σημειωθεί άλλες αναταραχές.

Το Πεντάγωνο θα αποσύρει τους εναπομείναντες 900 στρατιώτες που είχαν σταλεί στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν ενδεχομένως στην αντιμετώπιση ταραχών όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ πήρε αυτήν την απόφαση και ότι οι στρατιώτες θα επιστρέψουν στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας και το Φορτ Ντραμ της Νέας Υόρκης.

Οι στρατιώτες δεν αναπτύχθηκαν στην Ουάσινγκτον αλλά βρίσκονταν εκεί σε επιφυλακή, για την περίπτωση που χρειαζόταν να επέμβουν. Την Πέμπτη το Πεντάγωνο διέταξε περίπου 700 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας να επιστρέψουν στο Φορτ Μπραγκ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ελήφθη η απόφαση να σταλούν οι στρατιώτες στις βάσεις τους επειδή έχουν ήδη φτάσει στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα αρκετοί άνδρες της Εθνοφρουράς. Στην πόλη ή καθ’ οδόν προς αυτήν βρίσκονται περίπου 5.000 Εθνοφρουροί για να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Όπως και άλλες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα οργανώνονται εδώ και μία εβδομάδα διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Καταστήματα και γραφεία στην Ουάσινγκτον και τη γύρω περιοχή βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις, αναγκάζοντας τη δήμαρχο Μιούριελ Μπάουζερ να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, την Δευτέρα και την Τρίτη.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ζήτησε και επίσημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνει τις ομοσπονδιακές και στρατιωτικές δυνάμεις από την πόλη, όπου συνεχίζονται εδώ και έξι ημέρες οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.

Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλία της Μπάουζερ, η περιοχή έξω από τον Λευκό Οίκο μετονομάστηκε σε «Black Lives Matter Plaza» (Πλατεία Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν) ενώ στους γύρω δρόμους καλλιτέχνες ζωγράφισαν το σύνθημα αυτό και τη σημαία της πόλης.

«Οι διαδηλωτές ήταν ειρηνικοί και την περασμένη νύχτα η αστυνομία (της Ουάσινγκτον) δεν έκανε καμία σύλληψη. Ζητώ επομένως να αποσύρετε όλες τις ομοσπονδιακές και στρατιωτικές δυνάμεις που στάλθηκαν ως ενισχύσεις», γράφει η δήμαρχος στην επιστολή της προς τον Τραμπ. Η τοπική αστυνομία «είναι καλά εξοπλισμένη για να χειριστεί τις μεγάλες διαδηλώσεις και τις δραστηριότητες που απορρέουν από την πρώτη τροπολογία» του Συντάγματος, η οποία εγγυάται το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν. Η Μπάουζερ κατήγγειλε εξάλλου τις περιπολίες από άγνωστες δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας.

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις εκκένωσαν βίαια την Πλατεία Λαφαγιέτ την Δευτέρα, κάνοντας χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, ώστε ο πρόεδρος να πάει πεζή σε μια εκκλησία για μια φωτογράφιση.

Η δήμαρχος ζήτησε εξάλλου από μια συλλογικότητα καλλιτεχνών που συνεργάζεται με τον δήμο να ζωγραφίσουν τους δρόμους στα βόρεια της «Πλατείας Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν» με τεράστια, κίτρινα γράμματα που σχηματίζουν το ίδιο σύνθημα. Τα τεράστια γράμματα εκτείνονται σε πολλά τετράγωνα της 16ης Οδού, μιας από τις κυριότερες αρτηρίες που οδηγεί στον Λευκό Οίκο.

«Υπήρξε μια διαμάχη αυτήν την εβδομάδα για το σε ποιον ανήκει ο δρόμος. Η δήμαρχος Μπάουζερ ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι είναι δρόμος της Περιφέρειας της Κολούμπια και να τιμήσει τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ειρηνικά το βράδυ της Δευτέρας», ανέφερε ο προσωπάρχης της στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ