ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Μερτς: Η Γερμανία δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στη Μέση Ανατολή.

Ο καγκελάριος Μερτς ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν θα εμπλακεί στη Μέση Ανατολή και δεν υπάρχει σχετικό σχέδιο. Τόνισε ότι η χώρα δεν ενημερώθηκε από τις ΗΠΑ και προειδοποίησε για τους κινδύνους διάλυσης του Ιράν.

Η Γερμανία δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στη Μέση Ανατολή, όπως ξεκαθάρισε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει σχέδιο ή εντολή» για συμμετοχή. 

Επισήμανε επίσης ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε προηγουμένως συμβουλευθεί τη γερμανική κυβέρνηση ούτε είχε ζητήσει ευρωπαϊκή συνδρομή. '

Παράλληλα, τόνισε πως το Βερολίνο συμμερίζεται τον στόχο να μην αποτελέσει το Ιράν απειλή για το μέλλον και είναι έτοιμο να συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής μετά τον πόλεμο.

Από το βήμα της Bundestag, ο καγκελάριος ανέφερε ότι «έχουμε καταστήσει σαφές ότι έχουμε ερωτηματικά για αυτόν τον πόλεμο», σημειώνοντας την έλλειψη πειστικής πρότασης για τον τερματισμό του. 

Τόνισε πως η Γερμανία δεν επιθυμεί η σύγκρουση να επιβαρύνει τη διατλαντική σχέση, προσθέτοντας ότι «μια εταιρική σχέση πρέπει να αντέχει τις διαφορές συμφερόντων, διαφορετικά δεν είναι εταιρική σχέση».

Ο Μερτς προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας πιθανής διάλυσης της κρατικής υπόστασης του Ιράν, που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας και να προκαλέσει μεταναστευτικές ροές.

 Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «η Τεχεράνη πρέπει να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες και την τρομοκρατία που εξαπλώνει σε όλον τον κόσμο».

Παρά τις αντιθέσεις της Ευρώπης με τις εξελίξεις, ο καγκελάριος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την κατάσταση. «Πρέπει να έχουμε το θάρρος να προσδιορίσουμε και να επιδιώξουμε τα συμφέροντά μας από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε, αποδίδοντας την ευθύνη για την κρίση στην Τεχεράνη. 

Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ιρανικός λαός θα μπορέσει να καθορίσει το μέλλον του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής διασφάλισης των Στενών του Χορμούζ μετά τον πόλεμο.

Η θέση της Ευρώπης και η ανάγκη ενότητας

Ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι «η ειρήνη, η ελευθερία, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία είναι πιο σημαντικά από ό,τι πιστεύαμε πολλοί από εμάς στην αρχή της πολιτικής μας σταδιοδρομίας».

 Επεσήμανε πως η Ευρώπη διαθέτει μεγάλη δυνητική ισχύ, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, χαρακτηρίζοντας την ενωμένη Ευρώπη ως τη βασική εγγύηση ασφάλειας. «Και οι άλλοι εξαρτώνται από εμάς, όχι μόνο εμείς από αυτούς», πρόσθεσε.

Ανταγωνιστικότητα και υπερρύθμιση στην ΕΕ

Αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με θέμα την ανταγωνιστικότητα, ο καγκελάριος ζήτησε «πολιτική που θα δημιουργεί περιθώριο ελιγμών» και θα ενισχύει το εμπόριο και τη βιομηχανία.

 Υπογράμμισε ότι «ό,τι δεν χρειαζόμαστε, από άποψη ρύθμισης, πρέπει να καταργηθεί», ασκώντας κριτική στην υπερβολική ρύθμιση, ακόμη και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία απομακρύνει διπλωματικό προσωπικό από Ιράν και Ιράκ λόγω απειλών

Η Γερμανία μετέφερε προσωρινά μέλη των διπλωματικών αποστολών της σε Ιράν και Ιράκ, λόγω αυξημένων απειλών στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Μερτς συζήτησαν για Ιράν και ασφάλεια σε τηλεφωνική επικοινωνία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς συζήτησαν τηλεφωνικά για τις εξελίξεις στο Ιράν. Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη για διάλογο και ειρηνικές επαφές λόγω των κινδύνων για την ασφάλεια της περιοχής.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διάλογος με ΗΠΑ μόνο με σεβασμό στις "κόκκινες γραμμές" της Τεχεράνης

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, τόνισε ότι η χώρα θα διατηρήσει τις «κόκκινες γραμμές» της στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ και θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντά της απέναντι σε υπερβολικές απαιτήσεις.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολά: Σε εξέλιξη συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στον Λίβανο

Η Χεζμπολά ανακοίνωσε νέες συγκρούσεις μαχητών της με ισραηλινές δυνάμεις στον νότιο Λίβανο, λίγες ώρες μετά από βομβαρδισμούς που προκάλεσαν τρεις θανάτους, παρά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν αλλάζουν τη Μέση Ανατολή: Κερδίζει το Ιράν, ανησυχούν οι αντίπαλοι

Η ιστορική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, η πρώτη μετά το 1979, χαιρετίζεται ως «συμφωνία του αιώνα» από τους υποστηρικτές, ενώ οι αντίπαλοι μιλούν για «κατάρα», φοβούμενοι ισχυρότερο και νομιμοποιημένο Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Απαραίτητη η «ζωτική σχέση» Ισραήλ-ΗΠΑ μετά τη συμφωνία

Ο Νετανιάχου τόνισε τη σημασία των ισχυρών δεσμών Ισραήλ-ΗΠΑ μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ στήριξαν το Ισραήλ στον πόλεμο με το Ιράν και ότι χρειάζεται να διατηρηθεί αυτή η «ζωτικής σημασίας» σχέση.