ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κρεμλίνο στη Μόσχα
Το Κρεμλίνο στη Μόσχα με φόντο ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα και την Κόκκινη Πλατεία.

Μόσχα: Δεν γνωρίζουμε το σχέδιο των ΗΠΑ για το Ιράν, συνομιλούμε για Ουκρανία

Η Ρωσία δεν έχει λάβει ενημέρωση από το Ιράν για το αμερικανικό σχέδιο 15 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από το Ιράν σχετικά με το φερόμενο αμερικανικό σχέδιο 15 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, γεγονός που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν επιτρέπει στη Μόσχα να αξιολογήσει την αξιοπιστία των σχετικών δημοσιευμάτων.

«Οι Ιρανοί φίλοι μας δεν μας δώσει τέτοιες πληροφορίες. Δεν γνωρίζουμε πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι αναφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Τεχεράνη επιδιώκει μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Πηγή που επικαλέστηκε το Reuters ανέφερε πως η Ουάσιγκτον απέστειλε στο Ιράν ένα σχέδιο 15 σημείων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού διέψευσε ότι η Τεχεράνη έχει λάβει ένα τέτοιο σχέδιο, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους».

Συνεχιζόμενες επαφές Ρωσίας – ΗΠΑ για την Ουκρανία

Παράλληλα, ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία παραμένει σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις μεσολαβητικές της προσπάθειες.

«Η Μόσχα εξακολουθεί να διατηρεί επαφή με τους Αμερικανούς μέσω των υφιστάμενων διαύλων. Λαμβάνουμε ενημερώσεις για την κατάσταση. Χαιρετίζουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της αμερικανικής πλευράς να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την επίτευξη συμφωνίας στο ουκρανικό ζήτημα», σημείωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία παραμένει ανοικτή στον διάλογο.

Προοπτική επίσκεψης Ρώσων βουλευτών στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Vedomosti, αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών της Δούμας αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες το προσεχές διάστημα, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το μέσο.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι η Ρωσία χαιρετίζει κάθε μορφή διαλόγου με τις ΗΠΑ και ότι μια τέτοια επίσκεψη θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ίσως χάσω τον γάμο του γιου μου λόγω της κατάστασης με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ίσως δεν παραστεί στον γάμο του γιου του το σαββατοκύριακο, εξαιτίας της «κακής συγκυρίας» λόγω της έντασης με το Ιράν. Τόνισε ότι θα προσπαθήσει να πάει, αλλά δεν είναι καλή στιγμή για εκείνον.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: Χωρίς συμφωνία, αλλά οι διαφορές μειώθηκαν

Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τις ΗΠΑ, αν και οι διαφορές έχουν μειωθεί. Τα βασικά θέματα αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου και τα Στενά του Ορμούζ, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς σημαντική πρόοδο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιμένει: Θα πάρει το ουράνιο του Ιράν, αν και δεν το θέλει

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ τελικά θα πάρουν το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν, παρά τη διαφωνία της Τεχεράνης, και ότι πιθανόν θα το καταστρέψουν, ώστε να μην το διατηρήσει το Ιράν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Κατηγορεί το ΝΑΤΟ για απραξία στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν

Ο Μάρκο Ρούμπιο επέκρινε χώρες του ΝΑΤΟ για την έλλειψη στήριξης προς τις ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν, τονίζοντας ότι δεν προσφέρουν έστω και ελάχιστη βοήθεια. Παράλληλα, εξέφρασε ελπίδα για πρόοδο μέσω της επίσκεψης Πακιστανού αξιωματούχου στο Ιράν.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Συζήτηση Πούτιν-Σι για αποθήκευση ιρανικού ουρανίου στη Ρωσία

Ο Πούτιν συζήτησε με τον Σι Τζινγκπίνγκ στην Κίνα το ζήτημα της σύγκρουσης με το Ιράν, προτείνοντας τη μεταφορά του εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου στη Ρωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Πεσκόφ.