Φώτο: Shutterstock

Αποφυγή συνωστισμού στην παραλία με μια εφαρμογή στο κινητό

Η εφαρμογή που αναπτύχθηκε στη Γερμανία επιτρέπει στον επισκέπτη να κλείνει ένα χώρο στην παραλία, όπως θα έκανε για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Από τις 15 Ιουνίου, οι Γερμανοί παραθεριστές μπορούν να ταξιδέψουν ξανά στη Μαγιόρκα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να φτάσουν συνολικά 6.000 Γερμανοί παραθεριστές στις Βαλεαρίδες Νήσους, 4.000 εκ των οποίων στο αγαπημένο νησί των Γερμανών, τη Μαγιόρκα. Θα πρέπει, όμως, να ελεγχθεί εάν και πώς λειτουργούν τα σχέδια ασφαλείας στα αεροδρόμια και στα ξενοδοχεία. 

Κατά την άφιξη, θα αποφασίζει ένα γρήγορο δοκιμαστικό τέστ κορονοϊού, εάν οι παραθεριστές πρέπει να τεθούν σε καραντίνα ή να τους επιτραπεί να πάνε στην παραλία. Η ηπειρωτική Ισπανία σχεδιάζει πάντως να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς της περιορισμούς στις αρχές Ιουλίου.

Ήδη στο αεροδρόμιο, οι τουρίστες θα υποβάλλονται σε τεστ για πιθανή μόλυνση από SARS-CoV-2.  Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αkkon του Βερολίνου Τίμο Ούλριχ, η σημασία ενός τέτοιου γρήγορου δοκιμαστικού τεστ είναι αμφίβολη. «Ίσως δεν υπάρχει ακόμη αρκετό ιϊκό υλικό στο λαιμό, αν και κάποιoς είναι ήδη θετικός», όπως λέει στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL. 

Ενώ ο επιδημιολόγος είναι μάλλον σκεπτικός για το γρήγορο δοκιμαστικό τεστ, μπορεί κάλλιστα να φανταστεί μια εφαρμογή κινητών, με την οποία ο παραθεριστής να μπορεί να «κλείσει» ένα κομμάτι της παραλίας, όπως ακριβώς θα έκλεινε ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο.

Μια εφαρμογή όπως αυτή που σχεδίασε και εφάρμοσε την Πεντηκοστή το κρατίδιο της Βόρειας Γερμανίας Σλέσβιχ-Χόλστάιν. Μέσω του smartphone θα μπορούσαν στην περίπτωση αυτή να καταγράφονται τμήματα της παραλίας όπου συναθροίζονται πολλοί παραθεριστές και έτσι να ειδοποιούνται ή να να υποχρεώνονται να τις αποφύγουν. Αυτό θα εμπόδιζε πάρα πολλούς να συγκεντρώνονται σε ένα μικρό χώρο. «Ο κίνδυνος μόλυνσης στον καθαρό αέρα είναι όμως ούτως ή άλλως χαμηλότερος από ότι σε κλειστούς χώρους», προσθέτει ο καθηγητής Ούλριχς.

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΔΙΕΘΝΗ

    Η Ελλάδα περιόρισε την πανδημία και διεκδικεί τουρίστες, γράφει η Die Zeit

    Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συστήσει Ομάδα Δράσης, η οποία διαπραγματεύεται με τουριστικούς ομίλους όπως η TUI και η DER Touristik τις λεπτομέρειες σχεδίου ασφάλειας.