ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυβερνητικό Μέγαρο Ταϊλάνδης

Συμφωνία Ιράν-Ταϊλάνδης για τη διέλευση από το στενό του Χορμούζ

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε συμφωνία με το Ιράν για ασφαλή διέλευση ταϊλανδικών δεξαμενόπλοιων από το στενό του Χορμούζ.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με το Ιράν για τη διέλευση των δεξαμενόπλοιων της από το στρατηγικής σημασίας στενό του Χορμούζ, το οποίο παραμένει ουσιαστικά κλειστό μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή πριν από έναν μήνα.

Ο πρωθυπουργός του βασιλείου, Ανούτιν Τσαρνβίρακουλ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «έχει πλέον συναφθεί συμφωνία ώστε να επιτρέπεται σε ταϊλανδικά πετρελαιοφόρα να διέρχονται με κάθε ασφάλεια από το στενό του Χορμούζ, συμβάλλοντας έτσι να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τη μεταφορά καυσίμων προς την Ταϊλάνδη».

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται κρίσιμη για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, καθώς το στενό του Χορμούζ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαύλους μεταφοράς πετρελαίου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία με το Ιράν εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της Μπανγκόκ να διασφαλίσει σταθερές προμήθειες καυσίμων και να περιορίσει τις επιπτώσεις από τη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ταϊλάνδη συμφώνησε με Ιράν για το Στενό του Χορμούζ

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε συμφωνία με το Ιράν για ασφαλή διέλευση των ταϊλανδικών δεξαμενόπλοιων από το στενό του Χορμούζ, με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή μεταφορά πετρελαίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας.
ΗΠΑ και Ιράν πολεμική ένταση
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φρουροί δηλώνουν πως ο αποκλεισμός παραμένει μέχρι οι ΗΠΑ να υποχωρήσουν

Το Ιράν θα κρατήσει κλειστά τα Στενά του Ορμούζ μέχρι οι ΗΠΑ να δεχτούν όλους τους όρους του, σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη θαλάσσια οδό ως «θέατρο πολέμου» πλέον για τη χώρα.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση σχεδόν 5% στην τιμή πετρελαίου μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση μετά το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, λόγω της ανακοίνωσης Τραμπ για νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Το Brent έπεσε στα 83,81 δολάρια και το WTI στα 80,72 δολάρια ανά βαρέλι.
Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η βενζίνη ξεπέρασε τα 4 δολάρια λόγω νέων εντάσεων στη Μ. Ανατολή

Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασαν ξανά τα 4 δολάρια το γαλόνι λόγω των εντάσεων με το Ιράν και της διατάραξης στο Στενό του Ορμούζ. Η μέση τιμή αυξήθηκε πάνω από 30% από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της AAA.
Σημαία Κουβέιτ πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανική επίθεση σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στο Κουβέιτ με τραυματίες

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία του Κουβέιτ ανακοίνωσε τραυματισμούς και σοβαρές υλικές ζημιές μετά από ιρανική επίθεση σε εγκατάσταση, η οποία εκκενώθηκε. Οι τραυματίες έχουν λάβει ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο KUNA.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δύο δεξαμενόπλοια έπεσαν σε νάρκες στο στενό του Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι δύο δεξαμενόπλοια εξερράγησαν και πήραν φωτιά, πέφτοντας σε νάρκες στο νότιο στενό του Ορμούζ. Δεν διευκρινίζονται πληροφορίες για τα πλοία ή αν υπάρχουν θύματα.