ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:40:37
Εκτόξευση πυραύλων πολέμου
Πύραυλοι εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης σε γαλανό ουρανό.

Πύραυλο εναντίον στόχου σε ισραηλινό έδαφος εκτόξευσαν οι Χούθι

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εντόπισε την εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη προς ισραηλινό έδαφος και ότι ενεργοποιήθηκαν συστήματα αεράμυνας για την αναχαίτισή του.

Πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το Ισραήλ λίγο πριν από τις 06:00 ώρα Ελλάδας όπως ανέφερε το Reuters, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σηματοδοτώντας την πρώτη άμεση εμπλοκή των Χούθι έπειτα από έναν μήνα συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εντόπισε την εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη προς ισραηλινό έδαφος και ότι ενεργοποιήθηκαν συστήματα αεράμυνας για την αναχαίτισή του. Περίπου 15 λεπτά αργότερα, οι κάτοικοι έλαβαν εντολή ότι μπορούσαν να αποχωρήσουν από τα καταφύγια. Σειρήνες ήχησαν στην περιοχή της Μπερ Σεβά και κοντά στο βασικό πυρηνικό ερευνητικό κέντρο του Ισραήλ, για τρίτη φορά μέσα στη νύχτα από Παρασκευή προς Σάββατο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ηγέτης των φιλοϊρανών Χούθι, Αμπντέλ Μάλεκ αλ Χούθι, είχε προειδοποιήσει ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να παρέμβει στρατιωτικά υπέρ της Τεχεράνης, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον κίνδυνο νέων επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και σε κρίσιμες θαλάσσιες οδούς. Οι Χούθι είχαν προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στη διεθνή ναυσιπλοΐα κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ενώ τώρα προειδοποιούν ότι μπορούν να επαναλάβουν αντίστοιχες ενέργειες εφόσον ενταθεί η πίεση κατά του Ιράν.

Η οργάνωση διαθέτει τη δυνατότητα να πλήξει χώρες του Κόλπου και να διαταράξει σημαντικά τη ναυσιπλοΐα γύρω από την Αραβική Χερσόνησο, ιδιαίτερα στα Στενά Μπαμπ αλ Μαντάμπ και Ορμούζ. Αναλυτές εκτιμούν ότι ένα ενδεχόμενο πλήγμα σε ιρανικό έδαφος ή στα νησιά του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει στο άνοιγμα ενός νέου μετώπου στην περιοχή, με σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και στο εμπόριο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Εξοντώσαμε οπλισμένο τρομοκράτη στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στο νότιο Λίβανο, σε εχθροπραξίες με τη Χεζμπολά, σκότωσε ένοπλο άνδρα που κινείτο εντός της ζώνης ασφαλείας στο Ματζντάλ Ζουν, χωρίς να διευκρινίσει αν ανήκε στη Χεζμπολά.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Να μην ακυρώσει το Ισραήλ τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ερντογάν τόνισε ότι χωρίς την υποστήριξη των χωρών της περιοχής, οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή δεν θα πετύχουν, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν.
Χαμενεί κηδεία
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί στο λαϊκό προσκύνημα για τον νεκρό αγιατολάχ Χαμενεΐ

Χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη για να τιμήσουν τον εκλιπόντα ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, που σκοτώθηκε στον πόλεμο με ΗΠΑ και Ισραήλ. Παρόντες με σημαίες και φωτογραφίες συμμετείχαν στις μαζικές επικήδειες τελετές.
Σημαία Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Πάνω από 600.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν μετά την εκεχειρία

Πάνω από 600.000 εκτοπισμένοι Λιβανέζοι επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Οι συγκρούσεις προκάλεσαν πάνω από 4.300 νεκρούς και οδήγησαν σε εκτόπιση πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων.
Αλί Χαμενεΐ Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κάλεσμα για εκδίκηση και μαζική συμμετοχή στην κηδεία του Αλί Χαμενεΐ

Ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και κάλεσε τους Ιρανούς να συμμετάσχουν μαζικά στις επιμνημόσυνες τελετές που ξεκινούν το Σάββατο στην Τεχεράνη.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με άμεση απάντηση σε κάθε απειλή κατά της χώρας

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και δυναμικά σε κάθε απειλή κατά του λαού ή της ηγεσίας του. ΗΠΑ και Ιράν είχαν τεχνικές συνομιλίες στη Ντόχα για το Στενό του Ορμούζ και κατάπαυση του πυρός.