ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Επίθεση πυραύλων νύχτα
Η εικόνα αποτυπώνει εκτόξευση πυραύλων κατά τη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης σε εμπόλεμη ζώνη.

Ιράν: Ζημιές σε μνημεία και υποδομές από νέα πλήγματα ΗΠΑ - Ισραήλ

Νέα πλήγματα ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν προκάλεσαν ζημιές σε θρησκευτικά, πολιτιστικά και βιομηχανικά κτίρια, ενώ επλήγησαν και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπέλυσαν σήμερα νέα πλήγματα εναντίον του Ιράν, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε θρησκευτικά, πολιτιστικά και βιομηχανικά κτίρια, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση. Μεταξύ των στόχων περιλαμβάνεται σιιτικός χώρος λατρείας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Το κτήριο του Μεγάλου Χοσεϊνίγε στη Ζανζάν, χώρος συγκέντρωσης των σιιτών για επιμνημόσυνες τελετές και θρησκευτική μελέτη, «υπέστη ζημιές έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσε το πρωί ο εχθρός στην οδό Φερντόουζι». «Τμήματα του τρούλου και των μιναρέδων υπέστησαν ζημιές», ανέφερε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ιρανικού υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα συνεχή πλήγματα των δύο χωρών, που πυροδότησαν τον πόλεμο στις 28 Φεβρουαρίου, έχουν προκαλέσει ζημιές σε περισσότερα από 120 μουσεία, ιστορικά κτίρια και πολιτιστικούς χώρους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το παλάτι του Γκολεστάν, το παλάτι του Μαρμάρου, το μουσείο Τεϊμουρτάς και το παλάτι του Σανταμπάντ στην Τεχεράνη.

Το παλάτι του Σανταμπάντ, ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία της πρωτεύουσας, επλήγη την Παρασκευή από το ωστικό κύμα των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων. 

Η Unesco έχει ήδη καταγράψει ζημιές σε τέσσερις τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς, μεταξύ των οποίων το παλάτι του Γκολεστάν, το τέμενος Jameh και το παλάτι Chehel Sotoun στο Ισφαχάν, καθώς και οι προϊστορικοί χώροι της κοιλάδας του Χοραμαμπάντ.

Επιθέσεις σε στρατιωτικούς και πυρηνικούς στόχους

Το πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι σημειώθηκαν πλήγματα σε «στρατιωτικές εγκαταστάσεις» στο κεντρικό Ιράν, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό το εύρος των ζημιών ή αν υπάρχουν θύματα.

 Ο Ακμπάρ Σαλεχί, αξιωματούχος αρμόδιος για την ασφάλεια στο γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Ισφαχάν, δήλωσε ότι «στοχοθετήθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν».

Η επαρχία Ισφαχάν αποτελεί νευραλγικό κέντρο της ιρανικής αμυντικής βιομηχανίας και φιλοξενεί σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως το συγκρότημα της Νατάνζ, που έχει τεθεί στο στόχαστρο αμερικανοϊσραηλινού πλήγματος. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης μεγάλες στρατιωτικές βάσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βάση Μπαντρ, η 8η βάση Σεκάρι και η 4η βάση.

Ζημιές σε πολιτιστικά και βιομηχανικά κτίρια

Οι βομβαρδισμοί έχουν πλήξει και πολιτικές υποδομές, όπως το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ισφαχάν, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco στην πλατεία Naqsh-e Jahan, μεταξύ των οποίων το τέμενος Jameh και το ανάκτορο Ali Qapou.

Ο Χασάν Φαρτουσί, γενικός γραμματέας της εθνικής επιτροπής του Ιράν για την Unesco, χαρακτήρισε «τεράστιο» το μέγεθος των ζημιών στην επαρχία. Παράλληλα, έχουν πληγεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως το εργοστάσιο σιδηρουργίας Mobarakeh.

Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα πλήγματα έπληξαν επίσης εγκατάσταση μίας από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας, η οποία παράγει φάρμακα κατά του καρκίνου και αναισθητικά. 

«Κατά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί οι Ηνωμένες Πολιτείες και το σιωνιστικό καθεστώς εναντίον πολιτικών υποδομών, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που παράγει ειδικά φάρμακα, αντικαρκινικά και αναισθητικά, υπέστη ζημιές, κυρίως η αλυσίδα παραγωγής της», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανάρτησή της στο X.

Η επιχείρηση ανήκει στην εταιρία επενδύσεων του ιρανικού συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισραηλινό άρμα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σε ύψιστη επιφυλακή ο στρατός λόγω απειλών ΗΠΑ-Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή μετά από νέες απειλές ΗΠΑ-Ιράν, όπως δήλωσε ο αρχηγός Εγιάλ Ζαμίρ, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι ενέργειες εναντίον του Ιράν όσο χρειαστεί.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλή Φρουρών της Επανάστασης για επέκταση πολέμου εκτός Μέσης Ανατολής

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν πως, αν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξαναεπιτεθούν στο Ιράν, ο πόλεμος θα εξαπλωθεί πέρα από τη Μέση Ανατολή, με καταστροφικά πλήγματα, όπως αναφέρουν στη σελίδα τους Sepah News.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση Φρουρών κατά οργανώσεων που δρούσαν υπέρ ΗΠΑ-Ισραήλ

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση σε ομάδες κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, που, σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, δρούσαν για ΗΠΑ και Ισραήλ και προσπάθησαν να μεταφέρουν αμερικανικά όπλα, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπάρχουν θύματα.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Στρατιωτικά γυμνάσια των Φρουρών της Επανάστασης στην Τεχεράνη

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν έκαναν στρατιωτικά γυμνάσια στην Τεχεράνη, με τη συμμετοχή και της Μπασίτζ, σε κλίμα έντασης με ΗΠΑ και Ισραήλ. Τα σενάρια αφορούσαν μάχες κατά εχθρού, σύμφωνα με το δημόσιο Μέσο.
Ιρανικοί πύραυλοι στρατός
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Επίθεση στο Ιράν τον Απρίλιο σύμφωνα με τη WSJ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τα ΗΑΕ φέρεται να διεξήγαγαν αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν τον Απρίλιο, στοχοποιώντας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη νήσο Λαβάν, κάτι που ως τώρα αποδιδόταν μόνο στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας κλειδί για τη σταθερότητα στον Κόλπο

Ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ δήλωσε πως η ασφάλεια στον Κόλπο απαιτεί αξιόπιστες εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν θα επιτεθούν ξανά στη χώρα. Πολλές χώρες καταδίκασαν το Ιράν για τον έλεγχο στο στενό του Χορμούζ.