ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
Αεροφωτογραφία του Πενταγώνου, έδρα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από βομβαρδισμό σκάφους με ύποπτα ναρκωτικά στον Ειρηνικό

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε ακόμη δύο σε επιχείρηση κατά διακινητών ναρκωτικών στον ανατολικό Ειρηνικό, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 170 από τον Σεπτέμβριο. Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές σε Ειρηνικό και Καραϊβική.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε νέο βομβαρδισμό ταχύπλοου σκάφους υποτιθέμενων διακινητών ναρκωτικών στον ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ακόμη ανθρώπων. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στην εκστρατεία που διεξάγεται από τον Σεπτέμβριο ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 170 άτομα.

Σύμφωνα με το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική (SOUTHCOM, «νότια διοίκηση»), το σκάφος που επλήγη «επιδιδόταν σε διακίνηση ναρκωτικών». Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από «αποχαρακτηρισμένο» βίντεο που καταγράφει την καταστροφή του σκάφους, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας X.

Η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στον Ειρηνικό και στην Καραϊβική, τις οποίες εντάσσει στο πλαίσιο του «πολέμου» κατά των καρτέλ ναρκωτικών. Από πέρυσι, αρκετές από τις εμπλεκόμενες συμμορίες έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα σκάφη που αποτέλεσαν στόχο συμμετείχαν πράγματι σε παράνομες δραστηριότητες.

Η νομιμότητα της στρατιωτικής εκστρατείας των ΗΠΑ σε διεθνή ή ξένα χωρικά ύδατα παραμένει αντικείμενο έντονης αμφισβήτησης τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς. Ειδικοί και αξιωματούχοι του ΟΗΕ κάνουν λόγο για εξωδικαστικές εκτελέσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Επίθεση σε βάρος της Χασντ αλ-Σάαμπι, 2 νεκροί

Νέο πλήγμα σε θέση της Χασντ αλ Σάαμπι στο δυτικό Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς και περίπου 20 τραυματίες, κυρίως στρατιώτες, μόλις μία μέρα μετά από βομβαρδισμό που στοίχισε τη ζωή σε 15 μέλη αυτής της φιλοϊρανικής δύναμης.
Σημαία Ιράκ κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά πρώην παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση στο Ιράκ

Αεροπορική επιδρομή, που αποδίδεται στις ΗΠΑ, σκότωσε επτά μέλη των Χασντ ας Σάαμπι και τραυμάτισε άλλους 13 στην επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ, σύμφωνα με πηγή. Η συμμαχία ανήκει πλέον στον ιρακινό στρατό.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πάνω από 3.000 άμαχοι νεκροί σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις

Πάνω από 3.000 νεκροί, κυρίως άμαχοι, καταγράφηκαν σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν, σύμφωνα με την HRANA. Μεταξύ τους 1.319 άμαχοι και 206 παιδιά, ενώ 1.122 ήταν στρατιωτικοί, αναφέρει η οργάνωση.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Τρεις νεκροί από επιθέσεις στα δυτικά, κατά κρατικά ΜΜΕ

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και αρκετοί τραυματίες στο δυτικό Ιράν μετά από αεροπορικά πλήγματα σε κατοικίες στη Σαναντάζ, στη διάρκεια των εχθροπραξιών με ΗΠΑ και Ισραήλ, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές.