ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σταματούν τη μεταφορά πετρελαίου Βενεζουέλας τρεις ελληνικές εταιρείες

Μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον για το σπάσιμο του εμπάργκο, τρεις ναυτιλιακές ελληνικής ιδιοκτησίας δεσμεύθηκαν ότι σταματούν τη διακίνηση πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.

Τρεις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες δήλωσαν πως έχουν σταματήσει τις συναλλαγές με τη Βενεζουέλα, όπως μεταδίδει το Reuters, αφότου οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις σε πλοία που βρίσκονται υπό την διαχείριση τους, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει την πίεση προς το Καράκας.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας για να αποκλείσει την κυβέρνηση Μαδούρο από την βασική πηγή εισοδήματος της χώρας, καθώς, παρά τις πολλές κυρώσεις που έχει επιβάλλει μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον, το καθεστώς Μαδούρο διατηρεί την εξουσία.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στις 2 Ιουνίου πως επιβάλλει κυρώσεις σε 4 ναυτιλιακές εταιρείες που έσπαγαν το αμερικανικό εμπάργκο και μετέφεραν πετρέλαιο Βενεζουέλας.

Η Dynacom Tankers Management που διαχειρίζεται το τάνκερ Chios Ι, το οποίο βρίσκεται στα πλοία που είναι στην μαύρη λίστα, δήλωσε πως «δεσμεύεται από το να αποφύγει να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή στο μέλλον με την Βενεζουέλα».

Πρόσθεσε επίσης οτι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, Seacomber που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τις αμερικανικές Αρχές για να επιλύσει το ζήτημα. 

Η NGM Energy που διαχειρίζεται ένα άλλο πλοίο που βρίσκεται στην μαύρη λίστα, το τάνκερ Voyager I δήλωσε πως εφαρμόζει «αυστηρή πολιτική ενάντια στην φόρτωση πετρελαίου με προέλευση Βενεζουέλας στο μέλλον χωρίς να υπάρξει εξουσιοδότηση από τις ΗΠΑ».

Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, η εταιρεία ανέφερε πως ένα ακόμη τάνκερ που βρίσκεται υπό την διαχείριση της, το Commodore «έχει απομακρυνθεί αμέσως από την Βενεζουέλα και δεν θα επιστρέψει στην περιοχή» δηλώνοντας παράλληλα πως η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αμερικανικές Αρχές για να βρεθεί λύση σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Voyager I και την πλοιοκτήτρια εταιρεία Sanibel Shiptrade.

Ακόμη μια κορυφαία ναυτιλιακή, η Thenamaris δήλωσε πως συνεργάζεται πλήρως με τις αμερικανικές Αρχές για να λυθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο τάνκερ Seahero που διαχειρίζεται καθώς και την πλοιοκτήτρια εταιρεία Adamant Maritime.

Η ναυτιλιακή ανακοίνωσε πως «εφαρμόζει μια αυστηρή πολιτική που απαγορεύει την οποιαδήποτε μεταφορά αργού πετρελαίου από την Βενεζουέλα για τα πλοία που βρίσκονται υπό την διαχείριση της για όσο παραμένουν οι αμερικανικές κυρώσεις απέναντι στη χώρα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εκτινάχθηκαν τα ναύλα για μεταφορές πετρελαίου λόγω του Σουέζ

Οι αναλυτές αναμένουν μία μεγαλύτερη αύξηση των ναύλων για τα μικρότερα τάνκερ και τα προϊόντα πετρελαίου, όπως τη νάφθα και τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από την Ευρώπη στην Ασία, εάν η διώρυγα παραμείνει κλειστή για εβδομάδες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η PDVSA απορρίπτει τις αμερικανικές κυρώσεις στη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA τόνισε ότι οι επενδύσεις και οι εμπορικές δραστηριότητες της Rosneft στη Βενεζουέλα είναι νόμιμες, ενώ η εταιρία θα παρέχει υποστήριξη «για την συνέχιση των επιχειρησιακών και εμπορικών δραστηριοτήτων της Rosneft».