Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την έναρξη μιας μεγάλης διεθνούς πρωτοβουλίας με στόχο τη διασφάλιση πρόσβασης σε πόσιμο νερό για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως έως το 2030. Σύμφωνα με το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, σήμερα περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα πρόσβασης σε καθαρό νερό.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν δέκα διεθνείς οργανισμοί και αναπτυξιακές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ / EBRD) και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IDB). Η Παγκόσμια Τράπεζα θα αναλάβει τη χρηματοδότηση έργων που θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για 400 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι όχι μόνο η παροχή χρηματοδοτήσεων αλλά και η μεταφορά τεχνικής γνώσης, ώστε να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη διακυβέρνηση στον τομέα της διαχείρισης υδάτων. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, το νερό «καθορίζει εάν οι άνθρωποι είναι αρκετά υγιείς για να εργαστούν, εάν τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να εξερευνούν και εάν οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν και οι οικονομίες να αναπτυχθούν».
Διεθνής συνεργασία και μεταρρυθμίσεις
Μέχρι στιγμής, 14 χώρες έχουν δεσμευθεί να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με άλλες. Οι κυβερνήσεις θα καθορίσουν τις προτεραιότητες των μεταρρυθμίσεων, τα επενδυτικά τους σχέδια και τους εταίρους που θα συμμετάσχουν σε κάθε έργο, όπως διευκρίνισε ο Μπάνγκα κατά την εκδήλωση ανακοίνωσης της δράσης.
Ο ερευνητής του Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών (CSIS), Νταβίντ Μισέλ, χαρακτήρισε τη στροφή προς τις πολιτικές πτυχές και όχι μόνο στις φυσικές υποδομές ως «πολλά υποσχόμενη». Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις, σημειώνοντας ότι ο τομέας του νερού σε πολλές χώρες δεν αξιοποιεί πλήρως τα διαθέσιμα κεφάλαια και ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται ακόμη στην αρχή ενός μακρού και δύσκολου δρόμου.
Οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές
Πέρα από τα οφέλη για την υγεία, τη διατροφή και την παραγωγή ενέργειας, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η βελτίωση της πρόσβασης στο νερό θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 1,7 εκατομμύριο θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας έγινε στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, που συνεχίζονται έως το τέλος της εβδομάδας.