ΓΔ: 2667.59 0.96% Τζίρος: 128.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:04:38
Σημαία Ηνωμένων Εθνών

ΟΗΕ: Ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις στους κυανόκρανους

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε θλίψη για τον θάνατο δεύτερου Γάλλου κυανόκρανου μετά την επίθεση της 18ης Απριλίου στη Νότια Λίβανο. Δήλωσε συλλυπητήρια και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, καταδικάζοντας τα συνεχή περιστατικά βίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο δεύτερου Γάλλου κυανόκρανου της UNIFIL, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του μετά την επίθεση της 18ης Απριλίου στον νότιο Λίβανο. Κατά την ίδια επίθεση είχε ήδη χάσει τη ζωή του ακόμη ένας ειρηνευτής, ενώ τρεις είχαν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, οι κυανόκρανοι «δέχθηκαν πυρά από μη κρατικούς δρώντες, που θεωρείται ότι ανήκουν στη Χεζμπολάχ», ενώ διερευνούσαν πληροφορίες για παρουσία αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στην περιοχή επιχειρήσεων της Αποστολής.

Ο Γενικός Γραμματέας απηύθυνε «τα βαθύτερα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, στους φίλους και στους συναδέλφους του πεσόντος ειρηνευτή», καθώς και προς την κυβέρνηση και τον λαό της Γαλλίας. Παράλληλα, εξέφρασε ευχές για «πλήρη και ταχεία ανάρρωση» των τραυματιών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό σε σειρά επιθέσεων των τελευταίων εβδομάδων, με νεκρούς και τραυματίες κυανόκρανους της UNIFIL.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι «οι επιθέσεις κατά ειρηνευτικών επιχειρήσεων πρέπει να σταματήσουν», τονίζοντας πως συνιστούν «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της Απόφασης 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας» και ότι «ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου». Κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει διεθνούς δικαίου και να διασφαλίζουν ανά πάσα στιγμή «την ασφάλεια και προστασία του προσωπικού του ΟΗΕ και το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων και περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού».

Παράλληλα, ζήτησε όλες οι επιθέσεις κατά ειρηνευτικών επιχειρήσεων να διερευνώνται άμεσα και «οι υπεύθυνοι να διώκονται αποτελεσματικά και να λογοδοτούν». Χαιρέτισε τη δηλωμένη δέσμευση των λιβανικών αρχών για διερεύνηση του επεισοδίου της 18ης Απριλίου.

Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς όλους τους εμπλεκόμενους να σεβαστούν την παύση εχθροπραξιών που ανακοινώθηκε στις 16 Απριλίου. Τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν προσηλωμένα στη στήριξη διπλωματικών προσπαθειών για παράταση της εκεχειρίας και πλήρη εφαρμογή της Απόφασης 1701.

Κλείνοντας, εξέφρασε «τη βαθιά εκτίμησή του προς όλες τις γυναίκες και άνδρες που υπηρετούν στην UNIFIL», υπογραμμίζοντας τη σημασία της ασφάλειάς τους και της ελευθερίας κινήσεων της Αποστολής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εργασιακή συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού Λιβάνου

Συνάντηση εργασίας στην Αθήνα είχαν οι υπουργοί Τουρισμού Ελλάδας και Λιβάνου, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις και τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης της τουριστικής συνεργασίας για βιώσιμη ανάπτυξη και νέες ευκαιρίες.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Δύο νεκροί από ισραηλινή επίθεση στο νότο της χώρας

Δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί στον νότιο Λίβανο, κοντά σε περιοχή που ελέγχεται από το Ισραήλ, μετά από ισραηλινό πλήγμα. Τα ίχνη τους είχαν χαθεί από την Τρίτη ανάμεσα στη Ναμπατία και τη Ζαουτάρ ας Σαρκία.
Αιγυπτιακή σαρκοφάγος χρυσή μάσκα
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Επιστροφή 37 αιγυπτιακών αρχαιοτήτων που είχαν εξαχθεί παράνομα

Ο Λίβανος παρέδωσε στην Αίγυπτο 37 φαραωνικά αρχαία που είχαν κατασχεθεί το 2020 στη Βηρυτό. Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο, με παρόντες τον Λιβανέζο υπουργό Πολιτισμού και τον Αιγύπτιο πρέσβη.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αούν επιδιώκει συμφωνία με Ισραήλ και αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν δήλωσε ότι θέλει συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και είναι έτοιμος να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ χωρίς σύγκρουση, ζητώντας νέα διεθνή δύναμη μετά τον ΟΗΕ.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 13 νεκροί, ανάμεσά τους 6 παιδιά, από ισραηλινά πλήγματα

Τουλάχιστον 13 νεκροί, ανάμεσά τους έξι παιδιά, από ισραηλινά πλήγματα στη νότια Λιβανία. Αυξάνεται ο φόβος νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη Χεζμπολάχ τον Ιούνιο.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

500.000 ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα σε νοσοκομείο της Βηρυτού

Η Ελλάδα ενισχύει με 500.000 ευρώ το νοσοκομείο «Άγιος Γεώργιος» στη Βηρυτό, μέσω Hellenic Aid και του ΠΟΥ, προσφέροντας ζωτικής σημασίας ιατρικές υπηρεσίες σε ευάλωτους, σε μια δύσκολη περίοδο για την υγεία στον Λίβανο.