ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01

Σαρλ Μισέλ: Συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε σε συμφωνία

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών, που αναμένεται να διαρκέσουν έως το τέλος του Ιουλίου, το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με θέμα το κολοσσιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

«Η τηλεδιάσκεψη ... ξεκίνησε», ανήγγειλε στο Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Αποτελεί συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε» σε συμφωνία, είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών, που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Ιουλίου, το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, 500 από τα οποία θα διανεμηθούν υπό την μορφή επιχορηγήσεων στις πλέον πληγείσες από την επιδημία του κορονοϊού χώρες της Ενωσης.

Αν και δεν αναμένεται συμφωνία, η σημερινή σύνοδος θα επιτρέψει μία βολιδοσκόπηση και κυρίως μεταξύ των χωρών που επονομάζονται «οικονόμες». Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία και Δανία δεν θέλουν καθόλου να ακούνε για επιχορηγήσεις, προτιμώντας αποπληρωτέα δάνεια.

«Ποτέ κατά το παρελθόν η συνοχή και η αλληλεγγύη δεν ήταν τόσο σημαντικές όσο σήμερα», προειδοποίησε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάγια Κάλας: Κίνα και Ρωσία ωφελούνται από τις απειλές Τραμπ για δασμούς

Η επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας τόνισε ότι οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ευημερία ΕΕ και ΗΠΑ και ευνοούν Κίνα και Ρωσία, ενώ κάλεσε σε ενότητα εντός ΝΑΤΟ για θέματα ασφαλείας όπως η Γροιλανδία.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Σε συντονισμό με ΕΕ για τους νέους δασμούς Τραμπ

Η Ολλανδία αντέδρασε στην ανακοίνωση Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκές χώρες με στρατεύματα στη Γροιλανδία. Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η χώρα είναι σε επαφή με την ΕΕ και τους εταίρους για την απάντηση.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη σύνοδος ΕΕ την Κυριακή μετά την απειλή Τραμπ για νέους δασμούς

Έκτακτη συνεδρίαση των 27 πρέσβεων της ΕΕ συγκαλείται αύριο στις Βρυξέλλες, έπειτα από ανακοίνωση Τραμπ για νέους δασμούς στην Ευρώπη μέχρι να επιτραπεί η αγορά της Γροιλανδίας. Η συνάντηση θα γίνει στις 6 το απόγευμα.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Οι δασμοί Τραμπ απειλούν τις διατλαντικές σχέσεις

Η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη Δανίας-Γροιλανδίας και τόνισε ότι οι δασμοί απειλούν τις διατλαντικές σχέσεις. Υπογράμμισε τη σημασία της κυριαρχίας και της ειρήνης στην Αρκτική, καλώντας σε συνεχή διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ διαμηνύει στην Ουάσινγκτον εμμονή σταθερή στο διεθνές δίκαιο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, διαμήνυσε πως η Ευρώπη θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο μετά τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς και προανήγγειλε συντονισμένη αντίδραση των κρατών-μελών της ΕΕ.