ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Καπνός πάνω από Βηρυτό

Λίβανος: Έκκληση σε ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ για τα συνεχιζόμενα πλήγματα

Οι ηγέτες του Λιβάνου ζήτησαν από τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, καθώς συνεχίζονται παρά την εκεχειρία. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.869 από τον Μάρτιο, ενώ επίκειται συνάντηση ΗΠΑ-Λιβάνου-Ισραήλ.

Οι ηγέτες του Λιβάνου απηύθυναν έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ, ζητώντας τον τερματισμό των βομβαρδισμών σε πολλές περιοχές της χώρας, παρά την εκεχειρία που θεωρητικά ισχύει από τις 17 Απριλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ο νέος απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων ανέρχεται σε 2.869 θανάτους από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ και το Ισραήλ στις 2 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων θυμάτων μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

Ο πρόεδρος Ζοζέφ Αούν και ο πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ συναντήθηκαν ξεχωριστά με την πρεσβευτή των ΗΠΑ Μισέλ Ίσα, ενόψει των νέων συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 και 15 Μαΐου στην Ουάσινγκτον μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Αούν επέμεινε στην ανάγκη να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει τα πυρά, να βάλει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και στην κατεδάφιση κατοικιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο Ναουάφ Σαλάμ κάλεσε τον Αμερικανό διπλωμάτη να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ ώστε να βάλει τέλος στις επίμονες επιθέσεις και παραβιάσεις για να εδραιωθεί η κατάπαυση του πυρός, όπως αναφέρει το γραφείο του.

Κλιμάκωση των επιθέσεων και εκκενώσεις περιοχών

Το Ισραήλ ενέτεινε τα πλήγματά του το περασμένο Σαββατοκύριακο και κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν εννέα κοινότητες του Λιβάνου, επτά εκ των οποίων βρίσκονται στο νότιο και δύο στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI ανέφερε ότι σημειώθηκαν επιθέσεις σε πολλά χωριά των περιοχών αυτών. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου κατέγραψαν βομβαρδισμούς σε κοινότητες του νότου και παρατήρησαν στήλες καπνού να υψώνονται από τις πληγείσες τοποθεσίες.

Συνεχιζόμενες συγκρούσεις παρά την εκεχειρία

Παρά την κατάπαυση του πυρός, οι ισραηλινές δυνάμεις και η Χεζμπολάχ εξακολουθούν να ανταλλάσσουν πυρά, κυρίως στον νότιο Λίβανο, όπου το Ισραήλ ελέγχει μια λωρίδα βάθους περίπου δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού στρατού στο έδαφος του Λιβάνου. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ένας στρατιώτης έπεσε στη μάχη κοντά στα σύνορα, ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών του σε 18 στρατιώτες και έναν πολίτη που εργαζόταν για τον στρατό.

Η αφορμή του πολέμου και οι συνέπειες

Η Χεζμπολάχ έσυρε τον Λίβανο σε νέο πόλεμο με το Ισραήλ στις 2 Μαρτίου, εξαπολύοντας επιθέσεις με ρουκέτες για να εκδικηθεί τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την πρώτη ημέρα της ισραηλινοαμερικανικής επίθεσης στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ απάντησε με μαζικά πλήγματα και χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο. Ο πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya ότι είμαστε πλέον αντιμέτωποι με την κατοχή 68 λιβανικών κοινοτήτων εξαιτίας αυτού του πολέμου που μας επιβλήθηκε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου θέτει όρους αφοπλισμού της Χεζμπολάχ

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε ότι το πλαίσιο Ισραήλ-Λιβάνου προβλέπει αποκατάσταση κυριαρχίας Λιβάνου, αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, διάλυση υποδομών της και ίδρυση τριμερούς ομάδας συντονισμού με ΗΠΑ.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ και Λίβανος υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο στην Ουάσινγκτον

Στην Ουάσινγκτον υπεγράφη τριμερής συμφωνία πλαισίου μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Λιβάνου, έπειτα από εντατικές συνομιλίες. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι απαιτείται ακόμη περαιτέρω προσπάθεια.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι Φρουροί ζητούν πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο

Ο διοικητής της Δύναμης Κουντς κάλεσε το Ισραήλ να αποσυρθεί άμεσα από τον Λίβανο, δηλώνοντας πως διαφορετικά θα υποχωρήσει ηττημένο. Η Τεχεράνη ζητά αποχώρηση Ισραηλινών δυνάμεων, ενώ το Ισραήλ τονίζει πως θα μείνει μέχρι να αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ διαμηνύει ετοιμότητα υπεράσπισης Λιβάνου απέναντι στο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι θα υπερασπιστεί τη γη και τον λαό του Λιβάνου με θάρρος απέναντι στο Ισραήλ, αρνούμενη παραβίαση της εκεχειρίας και αποδίδοντας ευθύνη για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ισραήλ.