Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επιβολή κυρώσεων κατά της νεοσύστατης ιρανικής Αρχής Στενού του Περσικού Κόλπου, του φορέα που δημιουργήθηκε από την Τεχεράνη για την είσπραξη τελών διέλευσης από το στρατηγικής σημασίας στενό του Ορμούζ.
«Η πιο πρόσφατη απόπειρα του ιρανικού στρατού να εκβιάσει την παγκόσμια εμπορική ναυτιλία αποδεικνύει ότι η επιχείρηση ‘Οικονομική Οργή’ έχει φέρει το καθεστώς σε απελπιστική ανάγκη μετρητών», δήλωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην οικονομική διάσταση της επίθεσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας —που φέρει την ονομασία «Επιχείρηση Επική Οργή»— η οποία ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου.
Η ανακοίνωση του υπουργείου προειδοποιεί επίσης ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσους καταβάλλουν τέλη διέλευσης, καθώς θα θεωρηθεί πως «παρέχουν υποστήριξη στους Φρουρούς της Επανάστασης» και «ωφελούνται από υπηρεσίες τους».