Φώτο: Shutterstock

«Άδεια» στον Ερντογάν για μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί 

Το τουρκικό δικαστήριο φέρεται να υποστηρίζει ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα για να αλλάξει η «χρήση» της Αγ. Σοφίας. Σε 15 ημέρες η επίσημη απόφαση.

Τον ρόλο του... Πόντιου Πιλάτου διάλεξε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, αναφορικά με την «τύχη» της Αγίας Σοφίας και το ενδεχόμενο μετατροπής της σε τζαμί, μετά από μία εξαιρετικά γρήγορη - διήρκησε λιγότερο από 20 λεπτά - συνεδρίαση

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί γραπτώς σε 15 ημέρες, αλλά όπως αναφέρουν το δικαστήριο επέλεξε να στραφεί σε μία προηγούμενη ετυμηγορία του, βάσει της οποίας είναι σύννομες οι προηγούμενες αποφάσει του 10ου Τμήματος του 2008 αλλά και οι Υπουργική Απόφαση του 1934, που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, γνωμοδοτούν ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα ώστε αυτό να αλλάξει.

Ουσιαστικά οι Τούρκοι δικαστές αφήνουν την απόφαση αποκλειστικά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας του την άδεια να αποφασίσει εάν η Αγ. Σοφία θα παραμείνει μουσείο ή θα μετατραπεί σε τζαμί. 

Η πρόθεση του Τούρκου προέδρου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, Μάικ Πομπέο, ότι η Αγία Σοφία αποτελεί παράδειγμα θρησκευτικής έκφρασης και καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και σύνθετη ιστορία 1.500 χρόνων, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το υπάρχον μουσειακό καθεστώς, το οποίο είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα υπονομεύσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτηρίου και της αξεπέραστης ικανότητάς του - τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο - να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών», επεσήμανε. 

Από την πλευρά της η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Άγκυρας. Σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, τόνισε ότι η Άγκυρα έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία των πεποιθήσεων, σημειώνοντας πως οι ελευθερίες αυτές είναι εγγυημένες από το τουρκικό σύνταγμα και τους νόμους, για όλους τους πολίτες χωρίς καμία διάκριση.

Παρέμβαση για το θέμα είχε κάνει πριν λίγες ημέρες και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος τόνισε ότι «η Αγία Σοφία δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα», σημειώνοντας πως τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ». 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Κάποιοι ξεχνούν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος

Συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κωνσταντινούπολη εδώ και αιώνες «βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των Μουσουλμάνων».
ΔΙΕΘΝΗ

Θα κρίνει η «γενιά Ζ» το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν;

Το φιάσκο της τηλεδιάσκεψης με νέους που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη λεγόμενη «γενιά Ζ» η οποία φαίνεται να «απειλεί» την πρωτοκαθεδρία του τούρκου προέδρου.