Ένα ρωσικό drone έπληξε εγκατάσταση αποθήκευσης χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Οι αρχές ανέφεραν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή παραμένουν σταθερά, χωρίς να υπάρχει απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.
Σε ανακοινώσεις τους, ο ουκρανικός στρατός και η υπηρεσία ατομικής ενέργειας της χώρας διευκρίνισαν ότι ένα κτίριο με δεξαμενές υπέστη μερική καταστροφή. Ωστόσο, τη στιγμή της επίθεσης δεν υπήρχε αποθηκευμένο χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο, γεγονός που απέτρεψε σοβαρότερο κίνδυνο.
Η πυρκαγιά που προκλήθηκε από το πλήγμα κατασβέστηκε άμεσα, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή απώλειες. Η Ρωσία δεν έχει προβεί σε σχόλιο για το περιστατικό, το οποίο σημειώθηκε περίπου 15 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ρωσικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις», δήλωσε στο Χ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα, προσθέτοντας ότι «ο πυρηνικός εκβιασμός της Ρωσίας και οι απειλές της για την πυρηνική ασφάλεια είναι συστημικοί, σκόπιμοι και απαράδεκτοι».
Παρέμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ – ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές για το περιστατικό. Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, το πλήγμα προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο κτίριο αποθήκευσης, ενώ το ωστικό κύμα επηρέασε και γειτονικά κτίρια.
Η ΙΑΕΑ επισήμανε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή παραμένουν εντός των επιτρεπόμενων ορίων, επικαλούμενη στοιχεία από την Ουκρανία. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύντομα ομάδα της θα μεταβεί στην εγκατάσταση για να αξιολογήσει το εύρος των ζημιών.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2025, ρωσική επίθεση με drone είχε προκαλέσει ζημιές στην αψίδα που καλύπτει τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ, με τη Ρωσία να αρνείται τότε κάθε ευθύνη.