Φωτο: ΑΠΕ

Ο Ζαν Καστέξ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Προέρχεται από την γαλλική δεξιά και έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Τον Απρίλιο επιφορτίσθηκε με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown.

Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ορίσθηκε ο Ζαν Καστέξ, έπειτα από την παραίτηση της κυβέρνησης του Εντουάρ Φιλίπ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο 55χρονος Ζαν Καστέξ, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, προέρχεται από την γαλλική δεξιά, έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων.

Τον Απρίλιο επιφορτίσθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 στην Γαλλία.

Νωρίτερα, ο Εντουάρ Φιλίπ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έγινε αποδεκτή.

Σε συνέντευξή του, εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην επόμενη φάση της προεδρίας του επιβεβαίωσε εμμέσως τα σενάρια ανασχηματισμού, κάνοντας λόγο για «ένα νέο δρόμο» με «μια νέα ομάδα». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία επιβάλλει τη μάσκα σε τράπεζες και καταστήματα από τις 20 Ιουλίου

Η γαλλική κυβέρνηση επιταχύνει τα σχέδιά της να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας, καθώς οι επιστημονικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι ο ιός φαίνεται πως κερδίζει έδαφος στη χώρα.