Οι ηγέτες της G7 ζήτησαν σήμερα μια ισχυρή και συντονισμένη απάντηση για τον περιορισμό της επιδημίας του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα, η οποία δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και ενδέχεται να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.
«Εμείς, οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων της G7, ζητούμε μια ισχυρή και συντονισμένη απάντηση για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι, σε ό,τι αφορά την υγειονομική ασφάλεια, που απορρέουν από την επανεμφάνιση της επιδημίας του Έμπολα» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωσή τους.
Στο ίδιο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι χώρες-εταίροι της G7, όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, η Κένυα και η Νότια Κορέα, «στηρίζουν επίσης την έκκληση για ανάληψη δράσης».
Ανησυχία από τις υγειονομικές αρχές
Ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αφρικής (CDC Africa) προειδοποίησε ότι η επιδημία στο Κονγκό μπορεί να αποδειχθεί η πιο σοβαρή που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ιχνηλάτιση των δεκάδων χιλιάδων επαφών των ασθενών.
«Αν δεν σταματήσουμε την επιδημία πολύ σύντομα, θα είναι η χειρότερη που είχαμε ποτέ στη Δυτική Αφρική και την ανατολική ΛΔ του Κονγκό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής των CDC Africa Ζαν Κασέγια, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ηγετών αφρικανικών χωρών στο Μπουρούντι.
Η πιο καταστροφική επιδημία Έμπολα έως σήμερα ήταν εκείνη που έπληξε τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε την περίοδο 2014-2016, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 11.000 ανθρώπων.
Οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ
Κατά την ίδια τηλεδιάσκεψη, ο Αμερικανός Τζεφ Γκρέιαμ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Γραφείου Παγκόσμιας Υγειονομικής Ασφάλειας και Διπλωματίας, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να επενδύσει πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης, καλώντας και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.
«Χρειαζόμαστε μια επιθετική δράση τώρα» υπογράμμισε ο Γκρέιαμ, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δεσμεύσει 375 εκατομμύρια δολάρια σε απευθείας χρηματοδότηση προς τις πληγείσες χώρες και επιπλέον 350 εκατομμύρια για την κάλυψη των ευρύτερων ανθρωπιστικών αναγκών τους.
Πρωτοβουλία για διεθνή σύνοδο
Στο κοινό ανακοινωθέν της G7 τονίζεται ότι οι ΗΠΑ θα οργανώσουν σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20, με στόχο «να συζητηθεί η συνέχιση της συλλογικής δράσης και να διασφαλιστεί μια ευρύτερη οικονομική υποστήριξη» για την αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου που συνιστά η εξάπλωση του Έμπολα.