ΓΔ: 2623.91 -0.18% Τζίρος: 315.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου

Γαλλία και Ισπανία απορρίπτουν τα "κέντρα επιστροφών" για μετανάστες

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως η Γαλλία δεν θα ιδρύσει Κέντρα Επιστροφής μεταναστών εκτός ΕΕ, θεωρώντας τα μη αποτελεσματικά και αντίθετα στις ευρωπαϊκές αξίες, αν και σέβεται άλλες χώρες που ακολουθούν αυτή την πολιτική.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να δημιουργήσει Κέντρα Επιστροφής για μετανάστες εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες δομές δεν είναι ούτε αποτελεσματικές ούτε συμβατές με τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Ναι, σε μια πολιτική κατά της παράτυπης μετανάστευσης, που θα μας καθιστά πιο αποτελεσματικούς, που οδηγεί σε επιστροφές (…) Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, όχι σε Κέντρα Επιστροφής σε τρίτες χώρες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Ο Μακρόν τόνισε ότι «δεν είναι αποτελεσματικά, ούτε συνάδουν με τις δικές μας αρχές», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σέβεται τις χώρες που επιλέγουν να προχωρήσουν στη δημιουργία τέτοιων κέντρων. «Δεν έχω δει ποτέ ένα Κέντρο Επιστροφής σε τρίτη χώρα που να λειτουργεί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι θα αντιταχθεί στη χρηματοδότηση τέτοιων δομών από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως πρόκειται για ζήτημα που «αφορά την πολιτική κάθε κράτους» ξεχωριστά.

Αντιδράσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις στην ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη την αναθεώρηση του συστήματος επιστροφής μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τη δυνατότητα των κρατών-μελών να συνάπτουν συμφωνίες για τη δημιουργία κέντρων επιστροφής (return hubs) σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.

Χώρες όπως η Δανία, η Ιταλία και η Αυστρία υποστηρίζουν την πρόταση, θεωρώντας ότι θα διευκολύνει τον επαναπατρισμό και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για νέες ροές παράτυπων μεταναστών.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η χώρα του αντιτίθεται στα Κέντρα Επιστροφής, αν και ανήκει στη μειοψηφία. Όπως είπε, τέτοιες δομές «απλώς θα σπαταλήσουν οικονομικούς πόρους και η Ευρώπη δεν έχει πολλούς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων

Ο Μακρόν καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στρατηγική τρόμου της Ρωσίας και τόνισε ότι ΕΕ και εταίροι θα εντείνουν τις κυρώσεις και θα συνεχίσουν τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια Γαλλίας και Γερμανίας προς Ισπανία για το μεταναστευτικό στη Θέουτα

Η Γαλλία συνεργάζεται με Ισπανία και Μαρόκο για το μεταναστευτικό στη Θέουτα, προσφέροντας βοήθεια μέσω Frontex, ενώ αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα. Ο καγκελάριος Μερτς στηρίζει τη σκληρή στάση της Ισπανίας.
Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ενισχύει Γαλλία και Ισπανία με εναέρια μέσα για τις πυρκαγιές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ενίσχυση της βοήθειας προς Γαλλία και Ισπανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, με πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυροσβέστες και οχήματα απ' όλη την Ευρώπη.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δέσμευση για αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές από πυρκαγιές

Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες από τις φωτιές στη νοτιοδυτική Γαλλία, τονίζοντας την ενότητα των πολιτών και ανακοινώνοντας περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω της κατάστασης.
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αίτημα για ενεργοποίηση πολιτικής προστασίας ΕΕ λόγω πυρκαγιών

Η Γαλλία ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ και αναμένει σύντομα ευρωπαϊκά εναέρια μέσα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, κυρίως στη Ζιρόντ, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ευρωζώνη και οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανική πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό με γαλλική στήριξη

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Ρολάν Λεσκίρ, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της Ισπανίας για ευρωπαϊκό δανεισμό, που απορρίπτουν όσοι στηρίζουν δημοσιονομική πειθαρχία. Η πρόταση προβλέπει εθελοντική συμμετοχή των χωρών, με στόχο ευνοϊκότερα επιτόκια.