Φώτο: Shutterstock

Υπέρ της ισχυρής συνεργασίας των ευρωπαϊκών θεσμών Μέρκελ, Φον Ντερ Λάιεν, Μισέλ, Σασόλι

Οι τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται «ισχυρή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας» και ότι οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Yπέρ μιας συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν για το Σχέδιο Ανάκαμψης τάχθηκαν Άγγελα Μέρκελ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Νταβίντ Σασόλι κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου οι τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται «ισχυρή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας».

Παράλληλα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, η Πρόεδρος της Κομισιόν και οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα των επερχόμενων διαπραγματεύσεων, καθώς και τα επόμενα βήματα στη διαδικασία.

Ο Σαρλ Μισέλ ενημέρωσε για την εξέλιξη των διμερών επαφών που είχε στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία στις 17 και 18 Ιουλίου.

Oι τέσσερις συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ του ότι οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διοργανικές διαπραγματεύσεις. 

Επιπροσθέτως, ανέλυσαν και τις οικονομικές προβλέψεις των επόμενων μηνών που δείχνουν σοβαρή ύφεση. Σημείωσαν ότι η κρίση θα έχει βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις και να βοηθήσουν στη γρήγορη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εξάλλου, η Μέρκελ, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γερμανικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε την ανάγκη για συμφωνία αναφορικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης. «Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε καθόλου χρόνο. Χρειαζόμαστε συμβιβασμούς. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το κράτος δικαίου προϋπόθεση για εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Κομισιόν αντέκρουσε τους ουγγρικούς ισχυρισμούς ότι ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν παίζει πλέον ρόλο στη χορήγηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Τι ακριβώς προβλέπουν όμως οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής;