ΓΔ: 2092.23 -1.76% Τζίρος: 45.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:58:35
Φωτο: Shutterstock

Η UNESCO καλεί την Τουρκία σε «διάλογο» για την Αγία Σοφία

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ενδέχεται να αποφασίσει σήμερα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη.

Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τόνισε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών χθες Πέμπτη.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ενδέχεται να αποφασίσει σήμερα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, δήλωσαν δύο τούρκοι αξιωματούχοι, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Η Ουνέσκο τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η Ουνέσκο από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε.

Η Ουνέσκο υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση χθες Πέμπτη.

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, ο ναός του έκτου αιώνα που συγκαταλέγεται στα μνημεία της Τουρκίας τα οποία δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας προκαλεί ανησυχία σε Αμερικανούς, Ρώσους και Έλληνες αξιωματούχους, ενόψει της σημερινής ετυμηγορίας του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιρακινή πετρελαϊκή αντλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Ξεκινά ξανά η αποστολή πετρελαίου στην Τουρκία μέσω Κιρκούκ-Τζεϊχάν

Ξεκίνησαν οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου από τον αγωγό Κιρκούκ-Τζεϊχάν προς Τουρκία, με αρχική ροή 170.000 βαρέλια/ημέρα και στόχο τα 250.000, μετά από συμφωνία Βαγδάτης και Ιρακινού Κουρδιστάν.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου Ιράν πέρασε τα τουρκοϊρανικά σύνορα

Τέσσερις παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν, μεταξύ τους η αρχηγός Ζαχρά Γανμπαρί, απέσυραν το αίτημα ασύλου στην Αυστραλία και επέστρεψαν στο Ιράν, περνώντας από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράν μέσω Γκιουρμπουλάκ.
Σύστημα Patriot ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο σύστημα Patriot του ΝΑΤΟ αναπτύσσεται στο Ιντσιρλίκ από Τουρκία

Το ΝΑΤΟ τοποθέτησε νέο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, ενισχύοντας το ήδη υπάρχον ισπανικό. Το σύστημα PAC-3 προσφέρει καλύτερη άμυνα κατά βαλλιστικών πυραύλων, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΑΜ.