Φώτο: Shutterstock

Έρευνα της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας για τον ρόλο της στο δουλεμπόριο

Ακολουθώντας τα βήματα της Τράπεζας της Αγγλίας, η ολλανδική κεντρική τράπεζα θα διερευνήσει τον ρόλο που διαδραμάτισε στο εμπόριο σκλάβων από τον 17ο αιώνα μέχρι και το 1863.

Η ολλανδική κεντρική τράπεζα (DNB) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τον δικό της ρόλο στο εμπόριο σκλάβων του 19ου αιώνα. Ύστερα από αντίστοιχη κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας, η DNB ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από ανεξάρτητους ερευνητές να βρουν ποια ακριβώς ήταν η σχέση της με τη δουλεία την εποχή εκείνη.

«Η έρευνα θα εξετάσει τον ρόλο της DNB ως θεσμού τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της και των προέδρων και των μελών του συμβουλίου εκείνης της περιόδου», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωση.

Η DNB, που ιδρύθηκε το 1814 από τον Ολλανδό βασιλιά Γουλιέλμο τον Α’, ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά της για το θέμα αυτό μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα.

Οι Ολλανδοί διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο σκλάβων από τον 17ο αιώνα έως το 1863 που η Ολλανδία κατήργησε τη δουλεία. Η εταιρία Dutch West India Company διαχειριζόταν πλοία που εκτιμάται ότι μετέφεραν 500.000 σκλάβους τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα κατεβάσει όποια πορτραίτα εκτίθενται ακόμα στο κτίριό της και απεικονίζουν πρώην διοικητές και διευθυντές που είχαν σχέση με το εμπόριο σκλάβων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Πρωτοφανής φυγή κεφαλαίων, στερεύουν τα τραπεζικά δάνεια

Η μεγαλύτερη έξοδος διεθνών κεφαλαίων από τα τουρκικά ομόλογα σημειώθηκε το α' εξάμηνο του 2020, ενώ οι τουρκικές τράπεζες δυσκολεύονται να υπακούσουν τις εντολές Ερντογάν για αύξηση δανείων.
ΔΙΕΘΝΗ

Ένα εργοστάσιο σοκολάτας θα ανοίξει τις πύλες του κοντά στο Άμστερνταμ

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στο εργοστάσιο περπατώντας και να μαθαίνουν ό, τι έχει σχέση με τη σοκολάτα, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων και ζητημάτων της σοκολατοβιομηχανίας.