ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ελάχιστες πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού στα αεροπλάνα

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, μόλις μια περίπτωση στις 10.666 ενδέχεται να κόλλησε κορονοϊό εν ώρα πτήσης.

Ελπίδα για τα αεροπορικά ταξίδια δίνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το κυπριακό υπουργείο Υγείας και δείχνουν πως είναι ελάχιστες οι πιθανότητες για μετάδοση του κορονοϊού μέσα στο αεροπλάνο, εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ο υπουργός Υγείας της χώρας Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης» ανέφερε πως η Κύπρος έχει ήδη στείλει τα στοιχεία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), από τα οποία μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από  τις χιλιάδες αφίξεις επαναπατρισθέντων που έγιναν στο χρονικό διάστημα από τις 17 Μαρτίου μέχρι και τις 8 Ιουνίου. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας της χώρας, η Κύπρος διαθέτει ένα τεράστιο δείγμα από εξετάσεις κορονοϊού σε επαναπατρισθέντες, αφού τεστ έγιναν σε όλους ανεξαιρέτως τους Κύπριους που επέστρεψαν στη χώρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Υγείας, από τα 10.666 τεστ που πραγματοποιήθηκαν, μόνο ένα περιστατικό μπορεί να συνδεθεί με ενδεχόμενη μετάδοση του ιού κατά τη διάρκεια της πτήσης, με δεδομένη, βέβαια, την τήρηση όλων των μέτρων και ιδιαίτερα της χρήσης μάσκας που είναι, ούτως ή άλλως, υποχρεωτική.

Ο κ. Ιωάννου εξήγησε πως η περίπτωση του επιβάτη που ενδέχεται να προσβλήθηκε από κορονοϊό εν ώρα πτήσης αφορά πρόσωπο που ταξίδεψε από την Αγγλία στις 8 Ιουνίου και ήταν αρνητικό όταν εξετάστηκε κατά την άφιξή του στην Κύπρο. Όμως, λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης βρισκόταν σε θέση πίσω από επιβεβαιωμένο κρούσμα, επανεξετάστηκε στις 12 Ιουνίου και βρέθηκε θετικό. Αυτή ήταν και η μόνη περίπτωση από τις 10.666 που οι Κύπριοι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός μεταδόθηκε από επιβάτη σε επιβάτη εν ώρα πτήσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ