ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Πονοκέφαλος» στην Κύπρο η άρνηση των υγειονομικών να εμβολιαστούν

Ο κίνδυνος υποστελέχωσης των νοσοκομείων είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το υπουργείο δεν λαμβάνει μέτρα εναντίον νοσηλευτών και ιατρών που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας της Κύπρου στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, από τα οποία προκύπτει ότι μια μεγάλη μερίδα νοσηλευτών αλλά και γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων αρνούνται να εμβολιαστούν με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, το 55% των νοσηλευτών και το 25% των γιατρών στα κρατικά νοσηλευτήρια δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εμβολιασμό, ενώ όπως πληροφορείται η Deutsche Welle, ανάλογοι είναι οι αριθμοί και για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ιδιωτικού τομέα. Το υπουργείο Υγείας θεωρεί ως μείζον πρόβλημα την άρνηση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν, καθώς επικρέμεται ο κίνδυνος να μείνουν νοσοκομεία χωρίς επαρκή προσωπικό, σε περίπτωση που ιατροί και νοσηλευτές νοσήσουν μαζικά.

Δεν υπάρχουν σκέψεις για μέτρα 

Όπως πληροφορείται η Deutsche Welle, ο κίνδυνος υποστελέχωσης των νοσοκομείων είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το υπουργείο δεν λαμβάνει μέτρα εναντίον νοσηλευτών και ιατρών που αρνούνται να εμβολιαστούν, αφού ενδεχόμενη υποχρεωτική απομάκρυνσή τους από τα νοσοκομεία, θα επέφερε αυτόματα την μείωση του προσωπικού των νοσοκομείων. Επιπρόσθετα το υπουργείο Υγείας θεωρεί πως o μη υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιαστικού προγράμματος, που ισχύει για όλους τους πολίτες, πρέπει να ισχύει και για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Το ζήτημα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας ήρθε στην επιφάνεια μετά τον εντοπισμό αλυσίδας μετάδοσης στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Όπως διαφάνηκε η αλυσίδα ξεκίνησε από νοσηλευτές, που παρά την δυνατότητα που είχαν για προτεραιότητα στον εμβολιασμό, αρνήθηκαν να το πράξουν. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Big Ben-Bretania-Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πακέτο 5,4 δισ. λιρών για την ενίσχυση του συστήματος υγείας

Η πανδημία της Covid-19 αύξησε την πίεση στο NHS, ένα σύστημα δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας, το οποίο λατρεύουν οι Βρετανοί, το οποίο στο παρελθόν υπέφερε από καθυστερήσεις και από χρόνια έλλειψη προσωπικού και νοσοκομειακών κλινών.