ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Ο φόβος της ανεργίας κρατά «δέσμιους» τους καταναλωτές 

Στροφή στην αποταμίευση καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι πολίτες φοβούνται ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, με μεγάλο ποσοστό να ανησυχεί για πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας.

Μείωση εισοδημάτων και πιθανή απώλεια εργασίας είναι δύο από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η YouGov σε 26 χώρες της υφηλίου και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι. 

Παράλληλα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι έχουν μειώσει σημαντικά τις δαπάνες τους και προτιμούν να αποταμιεύουν έστω και μικρά ποσά, καθώς η αβεβαιότητα για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, σαφώς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τους αποτρέπει από το να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες. 

Το 30% των ερωτηθέντων εκφράζει ανησυχία ότι μπορεί να βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας το επόμενο διάστημα, ενώ σχεδόν 50% τονίζει ότι αγοράζει μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Μάλιστα αυτοί που ανησυχούν περισσότερο είναι οι Αμερικανοί, πολύ μεγάλο ποσοστό των οποίων δηλώνει ότι προτιμά να αποταμιεύει τα χρήματά του, ενώ ανάλογα υψηλα είναι τα ποσοστά και μεταξύ των Βρετανών. 

Ακόμη και το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες της υφηλίου έχει υπάρξει άρση του lockdown αυτό δεν καθησυχάζει τους πολίτες, ιδιαίτερα όταν έρχονται αντιμέτωποι με εκθέσεις όπως αυτή που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) και σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκτιμάται ότι χάθηκαν περί των 400 εκατ. μόνιμων και πλήρους ωραρίου θέσεις εργασίας ανά την υφήλιο.

Ταυτόχρονα απαντώντας σε ερώτηση για το που σκοπεύουν να ξοδέψουν τυχόν έξτρα κεφάλαια που διαθέτουν, το 37% των Αμερικανών ξεκαθαρίζει ότι θα τα αποταμιεύσει, στη Βρετανία το ποσοστό φθάνει στο 58%, ενώ ποσοστά άνω του 40% σημειώνονται σε χώρες όπως Αυστραλία, Ινδία, Γαλλία, Ινδονησία, Νορβηγία και Καναδάς. 

Ένα μικρό ποσοστό, κάτω του 20% σκοπεύει να επενδύσεις σε μετοχές και εν γένει στις αγορές, ενώ ένα 10% δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια του lockdown το χρέος του αυξήθηκε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

China-Kina-Covid-19-Koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Η πανδημία μείωσε το μέσο προσδόκιμο ζωής (-1,6 έτος) παγκοσμίως

Tο προσδόκιμο ζωής συρρικνώθηκε το διάστημα αυτό στη συντριπτική πλειονότητα (το 84%) των 200 και πλέον χωρών και περιοχών που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, με άλλα λόγια σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.