ΓΔ: 817.24 0.26% Τζίρος: 53.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
germania, merkel, lockdown, koronoios
Φωτο: Shutterstock

Αύξηση των λιανικών πωλήσεων και μείωση της ανεργίας στη Γερμανία

«Μπορούμε να αντέξουμε για πολύ καιρό», αναφερόμενος στην παράταση του lockdown δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν 1,9% τον Νοέμβριο, ενώ οι αγορές προέβλεπαν μείωσή τους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η γερμανική στατιστική υπηρεσία, η οποία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά 4% στο σύνολο του 2020 έναντι αύξησης 3,2% το 2019. Η μηνιαία αύξηση των πωλήσεων τον Νοέμβριο - έναν μήνα που η Γερμανία βρισκόταν σε μερικό lockdown με τα μαγαζιά να παραμένουν ανοικτά - καθοδηγήθηκε από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις δαπάνες για βελτιώσεις στα σπίτια, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Άλλη ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας ανέφερε ότι ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε (σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση) κατά 37.000 άτομα τον Δεκέμβριο, όταν είχε γίνει πιο αυστηρό το lockdown με τα περισσότερα καταστήματα να έχουν κλείσει από τα μέσα του μήνα.

H ομοσπονδιακή και περιφερειακή ηγεσία της Γερμανίας αναμένεται να παρατείνει τους αυστηρότερους περιορισμούς σήμερα, καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, κάτι που ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι μπορεί να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.

Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι η εκτίμησή της για τον ρυθμό αύξησης των λιανικών πωλήσεων το 2020 - που έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την αναμενόμενη μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 5,5% - έχει λάβει υπόψη το πλήρες lockdown του Δεκεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι η εκτίμηση αυτή έχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας.

«Μπορούμε να αντέξουμε για πολύ καιρό», αναφερόμενος στην παράταση του lockdown δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF, όπως μεταδίδει το Reuters. «Οι νομοθέτες που είναι υπεύθυνοι για τον προϋπολογισμό στο Γερμανικό κοινοβούλιο μας έχουν εξουσιοδοτήσει να παράσχουμε τη βοήθεια που είναι απαραίτητη», τόνισε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germania, merkel, lockdown, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Yποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ στις επιχειρήσεις εξετάζει η Γερμανία

Εκατομμύρια γρήγορα διαγνωστικά και τα λεγόμενα αυτοδιαγνωστικά τεστ πρόκειται να εγκριθούν και να είναι διαθέσιμα τις επόμενες εβδομάδες και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολίτες για να ελέγξουν τον εαυτό τους εάν είναι θετικοί στον κορονοϊό.