Φώτο: Shutterstock

Τσαβούσογλου: Καμία υπαναχώρηση για την Αγία Σοφία 

Επίθεση κατά του Ζ. Μπορέλ εξαπέλυσε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η χρήση της λέξης «καταδίκη» είναι προσβλητική για την Άγκυρα.

Η χρήση της λέξης «καταδίκη» από τον  Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία ήταν αυτή που... εκνεύρισε τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπ. Εξωτερικών της Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «Εάν ο Μπορέλ έλεγε ‘Θα ήταν καλύτερα να μην άνοιγε’, θα το σεβόμουν. Αν έλεγε ‘Θα ήταν καλύτερα να παραμείνει ως μουσείο’, πάλι θα το σεβόμουν. Εμείς απορρίπτουμε την λέξη καταδίκη. Υπάρχουν μνημεία και στην Ισπανία που χτίστηκαν ως τζαμί και αργότερα μετατράπηκαν σε εκκλησία. Τώρα εμείς θα πρέπει να πούμε ‘Αυτά μετατρέψτε τα ξανά σε τζαμί, σας καταδικάζουμε’; Αυτό σημαίνει. Άλλωστε είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο με όλες τις πλευρές, προσθέτοντας ότι σε αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. «Συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου μας της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Είμαστε όμως αντίθετοι με τις μονομερείς επιβολές και κυρώσεις, σε αυτά δεν υποκύπτουμε», υπογράμμισε.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει πρόοδο στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ζητά την απελευθέρωση των Οσμάν Καβαλά και Σελαχατίν Ντεμίρτας.