ΓΔ: 2490.94 1.42% Τζίρος: 62.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:17:36
Οζγκιούρ Οζέλ
Φωτο: O πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ. Credit: Shutterstock

Τουρκία: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αποχωρεί και ιδρύει νέο κόμμα

Ο Οζγκιούρ Οζέλ αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), μετά από δικαστική απόφαση, για να ιδρύσει το «Νέο Κόμμα», με τη στήριξη 91 πρώην βουλευτών του CHP, καθιστώντας το πρώτη δύναμη στη βουλή.

Οζγκιούρ Οζέλ, ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από το ιστορικό κόμμα CHP, μετά την εκδίωξή του με δικαστική απόφαση, με σκοπό να ιδρύσει νέο πολιτικό κίνημα.

Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος Οζέλ, 91 βουλευτές εγκατέλειψαν το CHP για να συμμετάσχουν στην ιδρυτική επιτροπή του "Yeni parti" (Νέο κόμμα), το οποίο αναδεικνύεται ως η πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται, «Ο Οζγκιούρ Οζέλ παραιτήθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) υπογράφοντας τα ιδρυτικά κείμενα του ΝΕΟΥ κόμματος».

Το CHP, το ιστορικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ, βλέπει πλέον την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση να περιορίζεται σε περίπου 40 βουλευτές.

Ο Οζέλ, πρόεδρος του CHP από τον Νοέμβριο του 2023, απομακρύνθηκε με δικαστική απόφαση τον Μάιο και τη θέση του ανέλαβε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο ίδιος έχει καταγγείλει ότι η απομάκρυνσή του εντάσσεται σε κυβερνητικό ελιγμό με στόχο να διευκολυνθεί η επικράτηση του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2028.

«Το AKP ξέρει ότι δεν μπορεί πλέον να κερδίσει δημοκρατικές εκλογές. Ξέρει ότι ο τουρκικός λαός δεν το θέλει πλέον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκική σημαία στην Κωνσταντινούπολη
ΔΙΕΘΝΗ

Αποζημίωση για τις οικογένειες Αλεβιτών στη σφαγή Σεβάστειας το 1993

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι οι οικογένειες 33 Αλεβιτών που σκοτώθηκαν το 1993 στη Σεβάστεια θα αποζημιωθούν, αναγνωρίζοντας παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και αφήνοντας περιθώριο για αναψηλάφηση της υπόθεσης.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ σε Τουρκία: Να τηρεί τις διεθνείς συμφωνίες και σχέσεις καλής γειτονίας

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμφωνίες και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, αποφεύγοντας προκλητικές ενέργειες, σύμφωνα με απάντηση της Κάγια Κάλλας σε ερώτηση του Μ. Κεφαλογιάννη.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για τα F-35

Η αμερικανική θέση για μεταφορά F-35 στην Τουρκία παραμένει αμετάβλητη, καθώς η Άγκυρα δεν έχει καλύψει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε απάντησή του προς το Κογκρέσο.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Μανιάτης ζητά κυρώσεις ΕΕ για αγωγό αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όσους συμμετέχουν στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα, που ενισχύει την εξάρτηση από την Τουρκία και υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Οζγκιούρ Οζέλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Οζγκιούρ Οζέλ αποχωρεί από CHP και ιδρύει νέο κόμμα στην Τουρκία

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, αφού καθαιρέθηκε από την ηγεσία του CHP με δικαστική απόφαση, ανακοίνωσε την παραίτησή του και την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος, με στόχο να γίνει η κύρια δύναμη της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Τουρκική σημαία στην Κωνσταντινούπολη
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Νέα σύλληψη για τον δημοσιογράφο της DW Αλιτζάν Ουλουντάγ

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Αλιτζάν Ουλουντάγ από τη DW συνελήφθη ξανά, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στην πλατφόρμα Χ. Είχε αποφυλακιστεί τον Μάιο μετά από 90 ημέρες κράτησης. Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τις τουρκικές αρχές.