ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Οι Ιάπωνες λένε «όχι» στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2021

Μόλις το 23,9% των ερωτηθέντων από την Παρασκευή ως χθες Κυριακή θέλει οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξαχθούν το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Kyodo.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ιαπώνων επιθυμεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι αναβλήθηκαν για έναν χρόνο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, να μη διεξαχθούν το 2021, τασσόμενοι υπέρ της νέας αναβολής της διοργάνωσης ή της ακύρωσής της, κατέγραψαν δύο δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μόλις το 23,9% των ερωτηθέντων από την Παρασκευή ως χθες Κυριακή θέλει οι ΟΑ να διεξαχθούν το επόμενο καλοκαίρι, όπως προβλέπεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.Το 36,4% εξ όσων ερωτήθηκαν είπε ότι τάσσεται υπέρ της νέας αναβολής της διοργάνωσης, ενώ το 33,7% εκτιμά ότι πρέπει απλούστατα να ακυρωθεί.

Η πλειοψηφία εξ όσων τάσσεται υπέρ της νέας αναβολής ή της ακύρωσης εξήγησε ότι δεν πιστεύει πως η πανδημία του κορονοϊού θα μπορέσει να έχει τεθεί υπό έλεγχο έγκαιρα ώστε να γίνουν με ασφάλεια οι αγώνες, η τελετή έναρξης των οποίων προγραμματίζεται πλέον να γίνει την 23η Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, την οποία έκανε το Σαββατοκύριακο η εφημερίδα Asahi, μόλις το 33% των Ιαπώνων που ερωτήθηκαν επιθυμεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξαχθούν την επόμενη χρονιά, ενώ το 61% θα προτιμούσε να αναβληθούν εκ νέου ή να ακυρωθούν.

Η αναβολή των ΟΑ που επρόκειτο να διεξαχθούν φέτος στο Τόκιο ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, ενώ η πανδημία εξαπλωνόταν σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί παρά μόνο δύο φορές στην ιστορία, όταν η διοργάνωση είχε ακυρωθεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δύο νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την τάση που είχε καταγραφεί σε προηγούμενη, τον Ιούνιο, κατά την οποία οι μισοί και πλέον κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας τάσσονται υπέρ της νέας αναβολής ή της ακύρωσης της διοργάνωσης. Η ιαπωνική οργανωτική επιτροπή και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποκλείουν την υπόθεση νέας αλλαγής της ημερομηνίας της διοργάνωσης. Αλλά η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και εκφράζονται φόβοι για δεύτερο κύμα στο αρχιπέλαγος, καθώς τις τελευταίες ημέρες στην ιαπωνική πρωτεύουσα καταγράφονται αριθμοί κρουσμάτων μόλυνσης που σπάνε θλιβερά ρεκόρ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, ο Τόμας Μπαχ, έκρινε σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο το 2021 ενδέχεται να είναι «σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο ολόκληρο», καθώς θεωρητικά θα πρόκειται για την πρώτη μαζική συγκέντρωση αθλητών και (πιθανόν) θεατών μετά την πανδημία.Ο Μπαχ πρόσθεσε ότι μελετώνται διάφορα σενάρια μπροστά σε αυτή την υγειονομική κρίση χωρίς προηγούμενο, όπως η διεξαγωγή της διοργάνωσης κεκλεισμένων των θυρών, αν και έσπευσε να διευκρινίσει πως προσωπικά εναντιώνεται σε αυτή τη λύση.

Η δημοσκόπηση του Kyodo διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.045 πολιτών. Αυτή της εφημερίδας Ασάχι διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.097 πολιτών προχθές Σάββατο και χθες Κυριακή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Iapvnia, Iaponia, Japan, Simaia, flag
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπη με μεγάλη δημογραφική πρόκληση βρίσκεται η Ιαπωνία

Το 2050, κάπου 10,8 εκατ. ηλικιωμένοι άνθρωποι θα ζουν μόνοι, με άλλα λόγια θα αντιπροσωπεύουν το 20,6% των νοικοκυριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Πληθυσμό και την Κοινωνική Ασφάλιση.
Iapvnia, Iaponia, Japan, Simaia, flag
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιαπωνία φιλοδοξεί να λανσάρει τα δικά της μοντέλα επιβατικών αεροσκαφών

Το νέο έργο θα αναπτυχθεί από κοινού από το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και αρκετές ιδιωτικές εταιρείες, μοιράζοντας επενδύσεις συνολικού ύψους 5 τρισεκατομμυρίων γιεν (33 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα 10 χρόνια.
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιαπωνία διευρύνει με επιπλέον 164 προϊόντα το εμπάργκο κατά της Ρωσίας

Στο νέο κατάλογο προϊόντων που δεν θα μπορούν να εξάγονται στη Ρωσία περιλαμβάνονται είδη κυρίως βιομηχανικής κρίσης, όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι εξατμίσεις αυτοκινήτων ή το λάδι για μηχανές αυτοκινήτων.