ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:10:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ασίας η Ταϊβάν στη θέση του Χονγκ Κονγκ

Καθώς ο αμφιλεγόμενος κινεζικός νόμος για το Χονγκ Κονγκ έχει θέσει την περιοχή σε αναβρασμό, η Ταϊβάν θέλει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων τραπεζών.

Η ανώτατη χρηματοοικονομική ρυθμιστική Αρχή της Ταϊβάν δήλωσε πως οι παγκόσμιες τράπεζες κοιτούν να επεκταθούν στη χώρα, καθώς ο αμφιλεγόμενος νόμος της Κίνας για την δημόσια ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ έχει οδηγήσει αρκετές τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν την ασιατική στρατηγική τους.

Υπάρχουν αμερικανικές τράπεζες που μελετούν την επέκταση τους στην Ταϊβάν ενώ και άλλες διεθνείς τράπεζες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν εργασίες στην χώρα ανέφερε ο Χουανγκ Τιεν-μου (Huang Tien-mu), πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει ποιες τράπεζες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την Ταϊβάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Χουανγκ Τιεν-μου, σημείωσε πως «δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε κανέναν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε καμία φιλοδοξία» και πρόσθεσε πως «ελπίζουμε να προσελκύσουμε το κεφάλαιο και το ταλέντο από την υπόλοιπη Ασία και όχι μόνο από το Χονγκ Κονγκ».

Το Χονγκ Κονγκ που αποτελεί τον κορυφαίο χρηματοοικονομικό κόμβο της Ασίας, βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς έχουν ξεσπάσει πρωτοφανείς πολιτικές αναταραχές στην περιοχή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τώρα βρίσκεται στο μέσο των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η πρώην βρετανική αποικία αντιμετωπίζει πλέον έντονο ανταγωνισμό από πόλεις όπως η Σιγκαπούρη, η Σαγκάη και το Τόκιο, για να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία των ασιατικών αγορών.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν βλέπει την πιθανή έξοδο των οικονομικών επαγγελματιών από το Χονγκ Κονγκ σαν ευκαιρία για να δοθεί νέα πνοή σε μια οικονομία που παλεύει με τον αυξανόμενο πληθυσμό, την έλλειψη ικανών εργατών και την μείωση των εξαγωγών. 

Τον Ιούλιο εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της χώρας, καλωσόρισε τις πολυεθνικές και τις επιχειρήσεις από το Χονγκ Κονγκ, δημιουργώντας μια υπηρεσία για την διευκόλυνση της μετανάστευσης. Ο κατάλογος με τις ξένες τράπεζες που διαθέτουν τα περισσότερα assets στην Ταιβάν περιλαμβάνει τις Citigroup, Standard Chartered Plc και η HSBC σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής.

Η πρόεδρος της χώρας, Τσαι Ινγκ-γουεν, που η υποστήριξη της στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ, έφερε την συντριπτική νίκη της στις εκλογές του Ιανουαρίου, έχει αναφέρει πως επεξεργάζεται επίσης μέτρα για να βοηθήσει τους κατοίκους της πρώην βρετανικής αποικίας.

Η στάση της Ταϊβάν απέναντι στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ έφερε και ρεκόρ μετανάστευσης και επενδύσεων από την περιοχή το 2019, μια τάση που συνεχίζεται και την φετινή χρονιά. Ο αριθμός των πολιτών του Χονγκ Κονγκ που μετακόμισαν στη Ταϊβάν στους πρώτους πέντε μήνες του 2020 είναι σχεδόν ο διπλάσιος όσων βρέθηκαν στη χώρα το 2019.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Συμβούλιο Εμπορίου, το 76% των αμερικανικών εταιρειών που λειτουργούν στο Χονγκ Κονγκ, ανησυχούν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα σαρωτικά μέτρα που επιβάλλει ο αμφιλεγόμενος νόμος για την εθνική ασφάλεια που επέβαλλε η Κίνα θέλοντας να αποτρέψει οποιαδήποτε περίπτωση αποσκίρτησης της περιοχής.

Ο οικονομικός αξιωματούχος του Χονγκ Κονγκ Πολ Τσαν (Paul Chan) έσπευσε να καθησυχάσει τις τράπεζες την Κυριακή πως ο νέος νόμος για την ασφάλεια δεν επηρεάζει την ικανότητα τους να πραγματοποιούν εργασίες και να προχωρούν σε τοποθετήσεις κεφαλαίων. Ζήτησε επίσης από τις ρυθμιστικές Αρχές να μεταφέρουν το μήνυμα σε brokers, τράπεζες και ασφαλιστές ώστε να καθησυχαστούν οι φόβοι που είχαν δημιουργηθεί, δηλώνοντας πως «όσο ο χρηματοοικονομικός τομέας συνεχίζει και εργάζεται κανονικά, υπό το νομικό καθεστώς που υπάρχει στο Χονγκ Κονγκ, οι επιχειρήσεις τους θα συνεχίζονται κανονικά».

Λογαριασμοί offshore για ενίσχυση της οικονομίας

Η Ταϊβάν σχεδιάζει να χαλαρώσει το νομοθετικό πλαίσιο με στόχο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της. Θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες και να επιτρέψει στις εγχώριες επιχειρήσεις να ανοίξουν offshore λογαριασμούς σκοπεύοντας να επιστρέψει το κεφάλαιο της χώρας από τους «φορολογικούς παραδείσους», όπως ανέφερε ο Χουανγκ, ενώ θα εναρμονιστούν και οι χρηματοοικονομικοί κανόνες σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα ώστε να προσελκύσει η χώρα ξένες επενδύσεις.

Παράλληλα αναμένεται να επιτραπούν επίσης  περισσότερα προϊόντα για τις τράπεζες ώστε να ανταπεξέλθουν στα χαμηλά επιτόκια, όπως εργαλεία για την διαχείριση πλούτου για τους συνταξιούχους και αντιστροφή υποθηκών, σύμφωνα με τον Χουάνγκ

Παράλληλα η υπηρεσία, σχεδιάζει να διορθώσει νόμους ώστε να προωθήσει περισσότερες «πράσινες επενδύσεις». Ο πρόεδρος της  Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου σημείωσε επίσης πως θα πραγματοποιήσει συζητήσεις με την κεντρική τράπεζα για την ανάγκη των διαχειριστών κεφαλαίων που ζητούν ανταποδοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις και σκληρή στάση κατά του Ιράν ζητούν Γερμανοί αξιωματούχοι

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς άλλαξε το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κίνα προκειμένου να συμμετάσχει διαδικτυακώς σε έκτακτη σύσκεψη με υπουργούς και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στο Βερολίνο.
sillipsi
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη άνδρα στη Μαλαισία υπόπτου για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Η χώρα αυτή με πληθυσμό κατά πλειονότητα μουσουλμανικό, υποστηρίζει σθεναρά τους Παλαιστίνιους κι έχει καταδικάσει επανειλημμένα ενέργειες του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.