ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ

Το 2028 η δίκη για τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου

Τον Ιούνιο του 2028 θα δικαστεί από αμερικανικό στρατοδικείο ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που κρατείται στο Γουαντάναμο από το 2006 μετά από ανάκριση της CIA.

Η δίκη του άνδρα που κατηγορείται ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ αναμένεται να διεξαχθεί ενώπιον αμερικανικού στρατοδικείου τον Ιούνιο του 2028, σύμφωνα με διαταγή στρατοδίκη που επικαλούνται αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος θεωρείτο ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της οργάνωσης Αλ Κάιντα, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2003 στο Πακιστάν. Έκτοτε μεταφέρθηκε σε αμερικανική στρατιωτική φυλακή στο Γουαντάναμο τον Σεπτέμβριο του 2006, όπου παραμένει κρατούμενος για περίπου είκοσι χρόνια.

Πριν τη μεταφορά του στο Γουαντάναμο, ο Μοχάμεντ κρατήθηκε σε μυστικές φυλακές της CIA στην Πολωνία, όπου υποβλήθηκε επανειλημμένα σε ανακρίσεις και βασανιστήρια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τον Ιούλιο του 2025, αμερικανικό εφετείο ακύρωσε συμφωνία που προέβλεπε ομολογία ενοχής εκ μέρους του Μοχάμεντ και δύο συγκρατουμένων του, με αντάλλαγμα την αποφυγή της θανατικής ποινής.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης ενδέχεται να μετατεθεί, καθώς παραμένουν ανεπίλυτα διάφορα διαδικαστικά ζητήματα, κυρίως σχετικά με το ποιες αποδείξεις θα επιτραπεί να παρουσιαστούν στο δικαστήριο.

Το κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο, που λειτουργεί σε βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Κούβα, ιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις του 2001 με εντολή του τότε προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους. Στο παρελθόν, εκεί κρατούνταν περίπου 800 άτομα κατηγορούμενα για «τρομοκρατία». Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν το κέντρο «μαύρη τρύπα» σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και ζητούν επίμονα το κλείσιμό του, ωστόσο παραμένει σε λειτουργία με ελάχιστους πλέον κρατούμενους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει συμφωνία του «εγκεφάλου» της 11ης Σεπτεμβρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε σήμερα την προσφυγή του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ για συμφωνία ομολογίας που θα του έσωζε τη ζωή. Η δίκη του ίδιου και των συγκατηγορουμένων του έχει οριστεί για τον Ιούνιο του 2028.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ δεν θα μεταδοθεί ζωντανά

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη της επίθεσης στο Φορτ Χουντ, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του υπουργού Άμυνας. Η απόφαση για δημόσια μετάδοση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Χωρίς ζωντανή μετάδοση η εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν θα μεταδοθεί ζωντανά η εκτέλεση του άνδρα που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες. Η εκτέλεση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να παρευρεθούν αν το επιθυμούν.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δίκη Αμερικανίδας για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

Ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη η δίκη 27χρονης Αμερικανίδας που κατηγορείται για εκπαίδευση και συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, πρώτη φορά που εκδικάζεται τέτοια υπόθεση στις ΗΠΑ. Προηγούμενη αντίστοιχη καταδίκη είχε γίνει το 2022.
Μάικ Τζόνσον ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Φόβοι πως ζωντανή εκτέλεση του δράστη Φορτ Χουντ θα ενισχύσει τρομοκράτες

Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, εξέφρασε ενδοιασμούς για τη ζωντανή μετάδοση εκτέλεσης του δράστη επίθεσης στη βάση Φορντ Χουντ, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στρατολόγησης τρομοκρατών.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη Ρούμπιο για τις σημερινές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο αεροδρόμιο Ριάντ με 12 νεκρούς. Δήλωσε πως οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν άμεσα.