ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
Φώτο: Shutterstock

Αϊτή: Η διεθνής δύναμη πλήρως ανεπτυγμένη μετά τον Οκτώβριο

Η πλήρης ανάπτυξη της Δύναμης Καταστολής Συμμοριών στην Αϊτή, με στήριξη ΟΗΕ, αναμένεται από Οκτώβριο λόγω επιμελητειακών δυσκολιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της. Ο ακριβής αριθμός μελών δεν αποκαλύπτεται για επιχειρησιακούς λόγους.

Η Δύναμη Καταστολής Συμμοριών (ΔΚΣ), ένας σχηματισμός αστυνομικών από διάφορες χώρες με την υποστήριξη του ΟΗΕ, έχει αναλάβει την αποστολή να συνδράμει την αστυνομία της Αϊτής στην αντιμετώπιση των συμμοριών που πλήττουν τη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Ιγκόρ Ρουγκουίζα, η πλήρης ανάπτυξη της δύναμης δεν αναμένεται πριν τον Οκτώβριο.

Ο Ρουγκουίζα ανέφερε ότι συνεχίζεται η ένταξη νέων μελών στην ΔΚΣ, τονίζοντας τις δυσκολίες που προκύπτουν από επιμελητειακούς περιορισμούς στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν 5.500 μέλη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για επιχειρησιακούς λόγους, ο εκπρόσωπος απέφυγε να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό αστυνομικών και στρατιωτικών που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Αϊτή. Ωστόσο, σημείωσε πως οι συμμορίες παραμένουν σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα.

Τον Ιούνιο, η ΔΚΣ είχε θέσει ως στόχο να περιορίσει τη δράση των συμμοριών, να ανακτήσει τον έλεγχο κρίσιμων περιοχών και να διασφαλίσει την ασφάλεια βασικών υποδομών, όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Πορτ-ο-Πρενς, εντός διετίας.

Παρότι η πλήρης ανάπτυξη της δύναμης καθυστερεί, σύμφωνα με τον Ρουγκουίζα, τα μέλη που βρίσκονται ήδη στη χώρα εκτελούν αποστολές σε περιοχές όπως η Ταμπάρ, η Σιτέ Σολέιγ, ο νομός Αρτιμπονίτ και το κέντρο της Πορτ-ο-Πρενς.

Επισημάνθηκε ότι η περιοχή επιχειρήσεων επεκτείνεται σταδιακά, με στόχο τον έλεγχο περισσότερων περιοχών.

Ωστόσο, ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πιερ Εσπεράνς εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της ΔΚΣ, λέγοντας: «Δεν αισθανόμαστε την παρουσία της ΔΚΣ στην Αϊτή. Δεν είναι ακόμα επιχειρησιακή. Κακοποιοί συνεχίζουν να δρουν και να βυθίζουν στο πένθος τον πληθυσμό».

Ο Εσπεράνς άσκησε κριτική στη βραδύτητα της ανάπτυξης της δύναμης, αλλά και στον «πολύ βραδυκίνητο» μηχανισμό του ΟΗΕ. Εξέφρασε επίσης φόβους ότι η καθυστέρηση θα έχει αρνητικές συνέπειες στην εκλογική διαδικασία της χώρας.

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, προετοιμάζεται για τις πρώτες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές από το 2016, καθώς και για δημοψήφισμα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι πρώτοι γύροι των εκλογών έχουν προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου 2026 και 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το προσωρινό εκλογικό συμβούλιο. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Πιερ Εσπεράνς, η διεξαγωγή εκλογών παραμένει αδύνατη όσο οι συμμορίες διατηρούν τον έλεγχο στους δρόμους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έδρα ΠΟΥ Γενεύη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμονή ανακοινώσεων νέων υποψηφίων στον ΟΗΕ, δηλώνει ο Γουόλτς

Την ανάγκη για την επιλογή του καλύτερου υποψηφίου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων του Οργανισμού τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην ειρήνη και ασφάλεια.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Στηρίζει τη σταθερότητα Λιβάνου πριν τη λήξη της εντολής των κυανόκρανων

Ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, επανέλαβε στη Βηρυτό τη δέσμευση του ΟΗΕ στη σταθερότητα του Λιβάνου, ενώ ευχαρίστησε τις χώρες που στηρίζουν την UNIFIL, λίγο πριν λήξει η εντολή της.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκκληση για αποτροπή καταστροφής σε Σαουδική Αραβία και Υεμένη

Ο ΟΗΕ καλεί Σαουδική Αραβία και Υεμένη να αποτρέψουν νέα καταστροφή μετά τις επιθέσεις των Χούθι στο Ριάντ, με τον Φόλκερ Τουρκ να τονίζει πως η συνέχιση των μαχών φέρνει μόνο περισσότερη δυστυχία και θύματα.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ-Ελλάδα: Καταδίκη Χούθι και έκκληση για λύση στην Υεμένη και ασφάλεια Ερυθράς Θάλασσας

Η Ελλάδα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη νέα κλιμάκωση συγκρούσεων στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα, καταδικάζοντας τις επιθέσεις των Χούθι. Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα υπέρ της σύγκλησης του ΣΑ του ΟΗΕ για την Ουκρανία

Η Ελλάδα διαβεβαιώνει για τη σταθερή στήριξή της στην Ουκρανία μετά την αύξηση ρωσικών επιθέσεων. Ως προεδρεύουσα στο ΣΑ του ΟΗΕ, τάσσεται υπέρ του αιτήματος σύγκλησης για εξέταση των επιθέσεων αυτών.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έντονη ανησυχία ΓΓ για την κλιμάκωση των μαχών στην Υεμένη

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Υεμένη, καταδίκασε τις επιθέσεις των Χούθι κατά της Σαουδικής Αραβίας και κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.