Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε τη μεταφορά τεσσάρων ακόμη ανθρώπων στον Λίβανο, οι οποίοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ, μία ημέρα μετά την απελευθέρωση ενός πρώτου αμάχου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΕΕΣ, «με αίτημα των εμπλεκομένων πλευρών, η ΔΕΕΣ διευκόλυνε τη μεταφορά προς τον Λίβανο πέντε ανθρώπων που αφέθηκαν ελεύθεροι» από το Ισραήλ. Όπως διευκρινίζεται, ένας μεταφέρθηκε την Πέμπτη και οι υπόλοιποι τέσσερις την Παρασκευή.
Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι θα απελευθέρωνε πέντε αμάχους που κρατούσε στον νότιο Λίβανο, περιοχή όπου βρίσκεται σε πολεμική αντιπαράθεση με τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ. Ισραηλινή στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε ότι οι τέσσερις μεταφέρθηκαν στον Λίβανο.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP, τρία οχήματα της ΔΕΕΣ έφθασαν από την κατεχόμενη από το Ισραήλ ζώνη στον νότιο Λίβανο σε οδόφραγμα του στρατού του Λιβάνου στην Αμιρίγια. Από εκεί ξεκινά η ζώνη που ελέγχεται από τις δυνάμεις της Βηρυτού.
Η αυτοκινητοπομπή συνοδεύτηκε από δύο οχήματα του λιβανικού στρατού προς την πόλη Τύρο, όπου οι αποφυλακισθέντες θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και ανακρίσεις από τον στρατό. Σύμφωνα με Λιβανέζο αξιωματούχο, πρόκειται για δύο Λιβανέζους και δύο Σύρους, χωρίς να αναφέρονται τα ονόματά τους.
Ο Άχμαντ Άτουι, κάτοικος νοτίου Λιβάνου, δήλωσε στο AFP πως ο φίλος του απήχθη πέρυσι από το Ισραήλ, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι ανάμεσα στους απελευθερωθέντες.
Νέες διαπραγματεύσεις και διεθνείς αντιδράσεις
Πρόκειται για την πρώτη φορά που κρατούμενοι αφήνονται ελεύθεροι από τον Απρίλιο, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Λιβάνου-Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «έπειτα από την ανάκρισή τους, φάνηκε ότι επρόκειτο για πολίτες (...) που δεν είχαν συμμετάσχει σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη ΔΕΕΣ, τονίζοντας ότι η απελευθέρωση «επιβεβαιώνει τη θέση» του Λιβάνου για εμπλοκή σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τις οποίες απορρίπτει η Χεζμπολάχ.
Την Πέμπτη, το Ισραήλ απελευθέρωσε μέσω της ΔΕΕΣ έναν νεαρό Λιβανέζο, τον Μάλεκ Γάζι, ο οποίος είχε αναφερθεί ως αγνοούμενος τον Οκτώβριο του 2025 από την οικογένειά του. Η Βηρυτός είχε ζητήσει κατά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών στη Ρώμη την απελευθέρωση Λιβανέζων υπηκόων που απήχθησαν από το Ισραήλ, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 30 άτομα, ανάμεσά τους και μαχητές της Χεζμπολάχ.
Η ΔΕΕΣ δήλωσε ότι δεν έχει πρόσβαση σε κανέναν κρατούμενο από το Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023, επισημαίνοντας πως «πολλές οικογένειες στον Λίβανο εξακολουθούν να περιμένουν απαντήσεις για την τύχη αγαπημένων τους προσώπων».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την καλή πίστη που επέδειξαν Ισραήλ και Λίβανος κατά τα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα αποτελέσει βάση για περαιτέρω πολιτικές συζητήσεις. Ένας νέος γύρος συνομιλιών αναμένεται τον Σεπτέμβριο, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.
Συμφωνία-πλαίσιο και επιστροφή λειψάνων
Στις 26 Ιουνίου, Λίβανος και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο, σύμφωνα με την οποία ο στρατός του Λιβάνου θα αποκαταστήσει την εξουσία του στο νότιο τμήμα της χώρας, υπό την προϋπόθεση αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, ξεκινώντας από «πιλοτικές ζώνες» όπου θα αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση εντάσσεται στις προσπάθειες για τον εντοπισμό και επαναπατρισμό λειψάνων ηγετών της εβραϊκής κοινότητας που απήχθησαν και σκοτώθηκαν στον Λίβανο. Υπενθυμίζεται ότι δώδεκα Λιβανέζοι Εβραίοι, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης της εβραϊκής κοινότητας, απήχθησαν μεταξύ 1984 και 1986, περίοδο κατά την οποία μυστικές οργανώσεις που συνδέονταν με τη Χεζμπολάχ κατηγορήθηκαν για απαγωγές Δυτικών, με τους περισσότερους απαχθέντες να εκτελούνται.
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι επαναπάτρισε τα λείψανα ενός στρατιώτη που είχε σκοτωθεί στον Λίβανο το 1982.