ΓΔ: 2702.54 0.04% Τζίρος: 244.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:37
Σημαία IAEA

ΙΑΕΑ: Ο αντιδραστήρας στη Συρία πιθανόν για πυρηνικά όπλα

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στη Συρία ήταν σχεδόν έτοιμος και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή όπλων, δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι της IAEA, σημειώνοντας ότι η συριακή ηγεσία ήθελε να κρατήσει το έργο μυστικό.

Ο υπό κατασκευή πυρηνικός αντιδραστήρας που εντοπίστηκε στη Συρία ήταν σχεδόν έτοιμος για λειτουργία και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή όπλων, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο των Διοικητών του Οργανισμού.

Ο Γκρόσι δήλωσε πως «ο αντιδραστήρας είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Το μόνο που απέμενε ήταν να φορτωθεί το καύσιμο», αναδεικνύοντας το προχωρημένο στάδιο του έργου. Πριν από λίγες ημέρες, ο IAEA γνωστοποίησε ότι οι υποδομές που εντοπίστηκαν στο Ντέιρ Εζόρ, επί διακυβέρνησης Μπασάρ αλ Άσαντ, παρουσίαζαν χαρακτηριστικά αντίστοιχα με εκείνα ενός πυρηνικού αντιδραστήρα.

Αν και ο Γκρόσι δεν απέδωσε σαφή στρατιωτικό χαρακτήρα στο πρόγραμμα, τόνισε πως ήταν προφανές ότι η τότε συριακή ηγεσία «δεν ήθελε να μάθει ο κόσμος τι έκαναν». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ότι, δεδομένων των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτού του είδους του αντιδραστήρα, πρόκειται για έναν αντιδραστήρα πολύ αποτελεσματικό στην παραγωγή σχάσιμου υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων».

Παράλληλα, ο Γκρόσι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συριακές αρχές να προκάλεσαν εκρήξεις για να αποτρέψουν πιθανή έρευνα σχετικά με το τι βρισκόταν στις εγκαταστάσεις. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, έκλεισαν πριν από 18 χρόνια. Το 2018, το Ισραήλ παραδέχτηκε ότι τις είχε βομβαρδίσει έντεκα χρόνια νωρίτερα, δηλώνοντας ότι στόχος ήταν ένας υπό κατασκευή πυρηνικός αντιδραστήρας.

Ο Γκρόσι επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας και της διαφάνειας που επιδεικνύουν οι σημερινές συριακές αρχές, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι καθοριστικό για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την αποκατάσταση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τη διεθνή κοινότητα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον IAEA, εντοπίστηκε τοποθεσία παραγωγής πυρηνικών καυσίμων και 73 τόνοι ουρανίου, εκ των οποίων οι 55 τόνοι βρίσκονταν σε μορφή ράβδων καυσίμου και οι υπόλοιποι ως απόβλητα. Ο Γκρόσι ανέφερε ότι το Συμβούλιο του IAEA θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, ενώ δεν έχει λάβει εντολή για έρευνα πιθανής σύνδεσης της υπόθεσης με τη Βόρεια Κορέα. Ο IAEA θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη Δαμασκό για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πυρηνικού υλικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δανέζικη σημαία Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δανία ξανανοίγει την πρεσβεία της στη Συρία μετά από χρόνια

Η Δανία άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στη Δαμασκό μετά από 14 χρόνια, παρουσία των ΥΠΕΞ Δανίας και Συρίας. Το γεγονός σηματοδοτεί νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις και ενθαρρύνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να επενδύσουν στη Συρία.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δαμασκός και Άγκυρα χαιρετίζουν τη διαγραφή της Συρίας από τη λίστα τρομοκρατίας των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα, τόνισε πως η αφαίρεση της χώρας από τη λίστα κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία σηματοδοτεί νέο ξεκίνημα και πως η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον χαιρετίστηκε και από την Τουρκία.
Μπασάρ αλ-Άσαντ συνομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Συρία επιδιώκει αποκλιμάκωση με Ισραήλ μετά την επίθεση σε βάση

Η Συρία και το Ισραήλ είχαν χθες συνομιλίες στην Ιορδανία, με τη Δαμασκό να επιδιώκει αποκλιμάκωση μετά από ισραηλινή επίθεση. Η συνάντηση έγινε παρουσία ανώτατων αξιωματούχων, ενώ η Τουρκία αρνείται στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Πιθανότατη μια επανέναρξη των συνομιλιών με το Ισραήλ

Η Συρία αναμένει επανέναρξη διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για συμφωνία ασφαλείας και αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων, ενώ καλεί το Ισραήλ να αξιοποιήσει τη διπλωματική δυνατότητα και ζητά τερματισμό των επιθέσεων.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Συρία καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση κοντά στο Γκολάν

Η Συρία καταδίκασε νέα ισραηλινή επίθεση με drone κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, που άφησε έναν τραυματία, χαρακτηρίζοντάς τη «κατάφωρη παραβίαση κυριαρχίας» και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.
Κνέσετ σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Απορρίπτει τις αμερικανικές επικρίσεις για τα πλήγματα στη Συρία

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατς, επέκρινε τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ για δηλώσεις του σχετικά με ισραηλινό πλήγμα στη Συρία, σημειώνοντας ότι οι απόψεις του Μπάρακ διαφέρουν από την πολιτική του Αμερικανού προέδρου.