Φωτο: Shutterstock

Fitch: Σταθερή σε «ΑΑΑ» η αξιολόγηση των ΗΠΑ, υποβάθμιση του outlook

Αν και ο οίκος διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ στο «ΑΑΑ», τόνισε ότι από τη χώρα «απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης». 

Σε αναθεώρηση του outlook της οικονομίας των ΗΠΑ σε «αρνητικό» από «σταθερό», προχώρησε η Fitch, επικαλούμενη την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Αν και ο οίκος διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ στο «ΑΑΑ», τόνισε ότι από τη χώρα «απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης». 

«Το αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη ήδη βρίσκονταν σε τροχιά αύξησης μεσοπρόθεσμα πριν καν την έναρξη του τεράστιου οικονομικού σοκ» που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, υπογραμμίζει η Fitch στην ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών που έχουν αξιολόγηση «ΑΑΑ», ενώ εκτιμά ότι έως το 2021 το χρέος θα ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ.

Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 5,6% το 2020 και στη συνέχεια θα ανακάμψει κατά 4% το 2021, με τη ισχυρή δημοσιονομική τόνωση να αποτρέπει μια βαθύτερη ύφεση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ