ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:42:28
Αμαζόνιος τροπικό δάσος

Οι χώρες μένουν πίσω στους στόχους προστασίας της βιοποικιλότητας

Σύμφωνα με έκθεση οργανώσεων, οι χώρες δύσκολα θα πετύχουν τον στόχο προστασίας του 30% της βιοποικιλότητας ξηράς και θάλασσας ως το 2030, παρά τις δεσμεύσεις στη συμφωνία του Μόντρεαλ, καθώς οι ενέργειες προχωρούν αργά.

Οι χώρες του κόσμου φαίνεται πως δεν θα καταφέρουν να προστατεύσουν και να διατηρήσουν το 30% της βιοποικιλότητας σε ξηρά και θάλασσα έως το 2030, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις τους, σύμφωνα με έκθεση οργανώσεων για τη διατήρηση της φύσης που δημοσιεύθηκε έναν μήνα πριν από τη διεθνή σύνοδο κορυφής για τη βιοποικιλότητα COP17 στην Αρμενία.

Ο στόχος «30x30», δηλαδή η δέσμευση να προστατευθεί το 30% της φύσης ως το τέλος της δεκαετίας, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διεθνούς συμφωνίας για τη φύση. Η συμφωνία αυτή θεωρείται το αντίστοιχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, που υπεγράφη το 2022 στην COP του Μόντρεαλ.

Ωστόσο, οι δεσμεύσεις των κρατών δεν μετατρέπονται με επαρκή ταχύτητα σε πράξεις, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από τις οργανώσεις Campaign for Nature και Together for the Ocean.

Όπως επισήμανε ο Μπράιαν Ο’Ντόνελ, διευθυντής της Campaign for Nature, «οι κυβερνήσεις έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν γρήγορες πρόοδοι, αλλά ο κόσμος δεν βρίσκεται ακόμη σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 30%».

Περίπου το 20% των χερσαίων εκτάσεων και των εσωτερικών υδάτων έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες ή διατηρούμενες περιοχές, με το ποσοστό να μπορεί να φτάσει το 27% έως το 2030, εφόσον οι κυβερνήσεις τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Αντιθέτως, η προστασία των ωκεανών υπολείπεται σημαντικά, καθώς μόνο το 10% των ωκεανών προστατεύεται σήμερα και εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό δεν θα ξεπεράσει το 12% ως το τέλος της δεκαετίας.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής για τη βιοποικιλότητα στην Αρμενία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 30 Οκτωβρίου, όπου οι χώρες θα επανεξετάσουν την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων.

Η χρηματοδότηση αναδεικνύεται ως ένα από τα βασικά εμπόδια, καθώς απαιτούνται ετήσιες επενδύσεις μεταξύ 100 και 180 δισ. δολαρίων, ενώ οι σημερινές παγκόσμιες δαπάνες φτάνουν μόλις τα 24 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση, «το έλλειμμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε ό,τι αφορά τους ωκεανούς, όπου χρειάζονται περίπου 16 δισ. δολάρια ετησίως, αλλά αυτή τη στιγμή δαπανώνται μόνο 1,8 δισ. δολάρια».

Για να καλυφθεί αυτό το χρηματοδοτικό κενό, απαιτούνται σημαντικά μεγαλύτερες εθνικές και διεθνείς δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις, καθώς και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα, όπως τόνισε ο Ο’Ντόνελ. Αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει κυρίως να κατευθυνθούν προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Παρά τις δυσκολίες, ο στόχος «30x30» παραμένει «εφικτός», με ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστραλία, η Κόστα Ρίκα, το Ομάν και η Νότια Αφρική, να έχουν πρόσφατα επεκτείνει τις προστατευόμενες περιοχές τους.

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ στο Γερεβάν αποτελεί το βασικό βήμα για την αξιολόγηση της προόδου, τη διαπραγμάτευση της χρηματοδότησης και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη βιοποικιλότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος ταξινομήσεων ηλεκτρικών ΙΧ στην ΕΕ λόγω ακριβών καυσίμων

Η άνοδος στις τιμές καυσίμων και η αβεβαιότητα ενισχύουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ, φτάνοντας το 20,7% της αγοράς. Τα plug-in υβριδικά αυξάνονται επίσης, ενώ απαιτείται επιτάχυνση της υποδομής φόρτισης ως το 2030.
Αλιευτικό πλοίο στη θάλασσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα ΚΑλΠ: Βιώσιμη και ανταγωνιστική αλιεία για το μέλλον

Η ευρωπαϊκή αλιεία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Ελλάδα πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στον διάλογο για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, προβάλλοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον.
Καπνός πόλης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμαχία Δήμου Αθηναίων και ΕΕΠΦ για καθαρότερο αέρα

Ο Δήμος Αθηναίων και η ΕΕΠΦ συνεργάζονται στην καμπάνια «Δες τι Αναπνέεις» για καθαρότερο αέρα, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες, με στόχο μια υγιή, βιώσιμη και ανθεκτική Αθήνα ενάντια στη ρύπανση.
Πυρηνικός σταθμός ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος διακοπής λειτουργείας ουγγρικού πυρηνικού σταθμού λόγω ξηρασίας

Το πυρηνικό εργοστάσιο Πακς στην Ουγγαρία κινδυνεύει να σταματήσει τη λειτουργία του αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω χαμηλής στάθμης του Δούναβη. Η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα μείωσης κατανάλωσης ενέργειας από μεγάλους χρήστες.
ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ραγδαία αύξηση στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων το 2026

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων το πρώτο εξάμηνο του 2026 στην Κίνα, φτάνοντας τα 23,6 εκατ. φορτιστές. Οι δημόσιοι ανήλθαν σε 5 εκατ. και οι ιδιωτικοί σε 18,05 εκατ., με μεγάλη ετήσια αύξηση.
Ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέκα χώρες της ΕΕ ζητούν αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών

Δέκα χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ζητούν από την Κομισιόν επτά προτεραιότητες για την αναθεώρηση του EU ETS, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση των κλιματικών στόχων, αλλά και στην ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και ενεργειακής ασφάλειας.