ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ικανοποίηση ΗΠΑ για την ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, εκτός από την ικανοποίηση των ΗΠΑ, προκάλεσε και την αντίδραση της Τουρκίας που έκανε λόγο για «ανύπαρκτη συμφωνία».

Σχετικά με την συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου, που «πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την συμφωνία Τουρκίας-Τρίπολης», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας, επισήμανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε μεταβεί εκτάκτως στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας και να συζητηθούν οι τρόποι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και τον συντονισμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υπογραφή συμφωνίας που ελπίζεται οτι θα φέρει λύσεις στα προβλήματα της περιοχής.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την συνάντηση, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, επεσήμανε πως και οι δυο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία για τον καθορισμό Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και όλες της οι προβλέψεις είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο.

Η ιστορική συμφωνία προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει ανακοίνωση που ανέφερε πως «η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή».

Όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στην ανακοίνωση της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τι (ανακοίνωση) εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα (χθες) για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας… Εκπλήσσει το γεγονός ότι τέτοιες ανακοινώσεις και ισχυρισμοί εκδόθηκαν από μια πλευρά που δεν είναι εξοικειωμένη με τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ