Φωτο: Shutterstock

Επανακάμπτει δυναμικά η γερμανική βιομηχανία

Την μεγαλύτερη αύξηση παραγγελιών σημείωσε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς τον Ιούνιο έφτασε το 66,5%. Στο 27,9% η αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι βιομηχανικές παραγγελίες μετά την μερική άρση των περιορισμών για τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού, οι γερμανοί βιομήχανοι παραμένουν ωστόσο απαισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ταχείας ανάκαμψης. Σε αυτό το πνεύμα, η Lufthansa, ανέφερε σήμερα ραγδαία συρρίκνωση των εσόδων της.

Μετά την σχεδόν καθολική αναστολή της βιομηχανικής δραστηριότητας την περασμένη άνοιξη, οι εισερχόμενες παραγγελίες αυξήθηκαν εντυπωσιακά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Συγκεκριμένα, τον Μάιο οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν αύξηση κατά 10,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ η αύξηση τον Ιούνιο έφθασε το 27,9%, πολύ πιο ψηλά από το 10% που προέβλεπαν οι εμπειρογνώμονες. «Η γερμανική βιομηχανία επανέρχεται εντυπωσιακά», δήλωσε ο Ραλφ Σολβέεν, αναλυτής της Commerzbank και προέβλεψε ταυτόχρονα ότι σημαντική αύξηση θα διαπιστωθεί και στην βιομηχανική παραγωγή για τον περασμένο Ιούνιο.

Την μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι παραγγελίες στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας με 66,5%, στο σύνολό τους ωστόσο οι παραγγελίες αυτοκινήτων παραμένουν κατά 12,1% πιο χαμηλά από τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, φαίνεται ότι ανακάμπτουν ταχύτερα οι παραγγελίες από το εσωτερικό από ό,τι από τις αγορές του εξωτερικού. «Η αύξηση του Ιουνίου είναι ελπιδοφόρα», δηλώνει η Ίλγια Νοτχνάγκελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) και εξηγεί ότι οι παραγγελίες από το εξωτερικό θα εξαρτηθούν κυρίως από το πόσο καλά θα αντιμετωπίσει κάθε χώρα τις συνέπειες του κορονοϊού.

Ο Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) από την πλευρά του δεν αναμένει πάντως ταχεία ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας και εξακολουθεί να ζητά κρατική βοήθεια για τις επιχειρήσεις του κλάδου. «Χωρίς επιπλέον βοήθεια φοβόμαστε μια σημαντική αύξηση χρεοκοπιών το φθινόπωρο. Η ρευστότητα πρέπει να βελτιωθεί, οι εταιρίες χρειάζονται ίδια κεφάλαια», δήλωσε ο Πρόεδρος του BDI Ντίτερ Κεμπφ και τόνισε ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ότι τον Οκτώβριο θα καταγραφούν ανοδικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

«Θεωρώ ότι θα αργήσει πιο πολύ. Η ανάπτυξη θα είναι το 2021 και πιθανόν και το 2022 συγκρατημένη, αναλόγως βέβαια τον κλάδο. Αλλά ακόμη και με την καλύτερη διάθεση, δεν βλέπω ανάκαμψη το φθινόπωρο του 2020», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι ήταν εξαιρετικά θετική η αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση, κυρίως με το σύστημα της εργασίας περιορισμένου χρόνου, του οποίου και ζήτησε την επέκταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε καραντίνα 950 άτομα έπειτα από πάρτι γενεθλίων στη Γερμανία

Συνολικά 36 επισκέπτες μολύνθηκαν σε αυτό το πάρτι γενεθλίων. Την περασμένη Παρασκευή ήταν μόνο 20 τα κρούσματα. Όμως η αύξηση των μολύνσεων προκάλεσε τεράστια προσέλευση σε υπαίθριο κέντρο όπου γίνονται τεστ κορονοϊού.