Φώτο: ΑΠΕ

Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ για Ελλάδα μετά την έξαρση του κορονοϊού

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ προειδοποιεί πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος να προσβληθεί κάποιος από κορονοϊό στην Ελλάδα και είναι περιορισμένοι οι ιατρικοί πόροι στη χώρα.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, οδήγησε το Στειτ Ντιπαρτμεντ να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα, συστήνοντας την αποφυγή ταξιδίων εάν αυτά δεν είναι αναγκαία και δεν αφορούν παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ή επείγοντα οικογενειακά περιστατικά.

Η οδηγία έχει μικρή σημασία καθώς οι ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των χωρών από τις οποίες απαγορεύονται οι πτήσεις, πλήν όμως έχει σημασία για τους Αμερικανούς πολίτες που ενδεχομένως θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα μέσω τρίτων χωρών κυρίως επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν παρέχουν ασφάλιση σε πολίτες που επισκέπτονται χώρες για τις οποίες υπάρχουν σε ισχύ ταξιδιωτική οδηγία.

Το Στειτ Ντιπαρμεντ παραπέμπει τους Αμερικανούς πολίτες στις κατευθύνσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), το οποίο καλεί όσους ταξιδιώτες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να αναβάλλουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια προς την Ελλάδα καθώς ο κίνδυνος να προσβληθεί κάποιος από κορονοϊό είναι υψηλός και εάν κάποιος νοσήσει και χρειαστεί ιατρική βοήθεια, οι πόροι ενδέχεται να είναι περιορισμένοι.

Οι πολίτες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα καλούνται να ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την είσοδό στην Ελλάδα και τους περιορισμούς που ενδέχεται να υπάρχουν για όσους φτάνουν στη χώρα, όπως τα υποχρεωτικά τεστ ή η επιβολή καραντίνας. Παράλληλα το CDC ενημερώνει πως οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποβολής σε τεστ πριν από το ταξίδι τους.

Το CDC προειδοποιεί επίσης τους Αμερικανούς πως εάν κάποιος βγει θετικός σε τεστ κορονοϊού κατά την διάρκεια του ταξιδιού του, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην του επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ μέχρι να αναρρώσει πλήρως από τον ιό, ενώ εάν κάποιος έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε νοσήσει από Covid-19 ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, ίσως να κληθεί να μπει σε καραντίνα ή να μην του επιτραπεί να επιστρέψει για διάστημα 14 ημερών από την επαφή του με τον ασθενή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ