Φωτο: ΑΠΕ

Σκληρή απάντηση Ευρώπης στην Τουρκία: Τι είπε ο Σ. Μισέλ στον Ερντογάν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, πως «η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων. Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επισήμανε ότι «η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, την ίδια στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στη Μεσόγειο, ενώ το Βερολίνο θέλει να επιστρέψουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κα. Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή το αυριανό έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετέχει με τον Ν. Δένδια, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα «επιδιώξει την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και συμπεριφοράς και την έκφραση της αλληλεγγύης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τους Ευρωπαίους εταίρους». Όπως σημείωσε, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, η ελληνική διπλωματία έχει λειτουργήσει ψύχραιμα και με σοβαρότητα, χτίζοντας όλες τις δυνατές συμμαχίες, όπως στην περίπτωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ