ΓΔ: 1409.06 -2.04% Τζίρος: 65.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:07:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλο φορτίο βενζίνης από το Ιράν προς Βενεζουέλα κατέσχεσαν οι ΗΠΑ

Η κατάσχεση είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών σε ιρανικό φορτίο όπως ανέφερε το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και έγινε σε τέσσερα τάνκερ ελληνικών συμφερόντων.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι κατέσχεσαν το φορτίο από 4 τάνκερ που μετέφεραν ιρανικά προϊόντα πετρελαίου με προορισμό τη Βενεζουέλα για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης, τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου κατασχέθηκαν από τα ελληνικά τάνκερ. Ποσότητα που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κατάσχεση από τις ΗΠΑ ιρανικών καυσίμων, όπως διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε δελτίο τύπου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Wall Street Journal.

Το υπουργείο ανέφερε ότι κατέθεσε τη 2α Ιουλίου ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσιγκτον αγωγή και εντολή κατάσχεσης για τα φορτία των πετρελαιοφόρων Bella, Bering, Pandi και Luna, που έχουν σημαία Λιβερίας και είχαν προορισμό τη Βενεζουέλα. Τα συγκεκριμένα τάνκερ ανήκουν και διαχειρίζονται από εταιρείες που ελέγχονται από τις Vienna LTD και Palermo SA που έχουν έδρα την Ελλάδα. .

«Η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ότι πραγματοποίησε αυτήν την κατάσχεση με επιτυχία και κατέσχεσε περίπου 1,12 εκατομμύρια βαρέλια προϊόντων πετρελαίου», σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου, που προσθέτει οτι «με τη βοήθεια ξένων εταίρων, το κατασχεμένο φορτίο βρίσκεται τώρα στα χέρια των ΗΠΑ».

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βενεζουέλα Χότζατ Σολτανί έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ότι οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσχεση των ιρανικών τάνκερ συνιστούν «ένα ακόμη ψέμα και έναν ψυχολογικό πόλεμο» εκ μέρους των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας πως «τα πλοία δεν είναι ιρανικά και ούτε ο ιδιοκτήτης ούτε η σημαία έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ιράν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν κατέσχεσε το ελληνόκτητο τάνκερ St. Nicolas ως αντίποινα στις ΗΠΑ

Το St Nikolas, είχε κατασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων, όταν έπλεε με διαφορετικό όνομα, Suez Rajan. Μετά την κίνηση αυτή, το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αυτό «δεν θα μείνει αναπάντητο».
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ επέτρεψαν την εξαγωγή πετρελαίου από Βενεζουέλα στην Ευρώπη

Οι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν η ιταλική ΕΝΙ και η ισπανική REPSOL δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η επίπτωση της εξέλιξης στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου δεν θα είναι θεαματική.