ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η νέα γενιά αλλάζει τα δεδομένα στη βιομηχανία τροφίμων, στροφή στη vegan διατροφή

Ακόμη μια εταιρεία παραγωγής οργανικών προϊόντων σχεδιάζει την είσοδο της στη Wall Street αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δημιουργεί η διατροφική στροφή σε διατροφή χωρίς ζωικά προϊόντα.

Η βιομηχανία τροφίμων δείχνει να οδεύει προς μια νέα εποχή, καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού στρέφεται σε διατροφή που περιλαμβάνει λιγότερα ζωικά προϊόντα. Αυτή η διατροφική στροφή δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες και εταιρείες όπως η Oatly ενισχύονται και μπορούν να επωφεληθούν από την συγκυρία.

Πρόκειται για σουηδική εταιρεία παραγωγής οργανικών προϊόντων και η οποία ετοιμάζεται να εισέλθει στην αγορά της Wall Street, ακολουθώντας το παράδειγμα της Beyond Meat.

Με την αγορά οργανικών προϊόντων να βρίσκεται σε άνθιση, η Oatly θα γίνει η δεύτερη εταιρεία οργανικών τροφίμων που εισέρχεται στην χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Η Σουηδική εταιρεία κατάφερε να αντλήσει τον Φεβρουάριο 200 εκατ. δολάρια  με τη συμβολή της Goldman Sachs και της Blackstone, αύξηση στην οποία μετείχαν και διεθνείς προσωπικότητες όπως η Όπρα Γουινφρει, η Νάταλι Πόρτμαν και ο τραγουδιστής και παραγωγός Jay-Z.

Η αξία της Oatly φτάνει πλέον τα 2 δισ. δολάρια, ωστόσο η εταιρεία προβληματίζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας στις χρηματιστηριακές αγορές και τις δυσκολίες που δημιουργούνται στην εισαγωγή νέων εταιριών.

Σε περίπτωση που τελικά δεν μπει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η Oatly, αρκετές εταιρείες φέρονται σαν υποψήφιες για την εξαγορά της. Όπως αναφέρει το Forbes, μεταξύ των υποψηφίων για την απόκτηση της Oatly, είναι η HP Food, η γαλλική Danone που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στα γαλακτοκομικά παγκοσμίως αλλά και η Nestle.

Το Forbes σημειώνει επίσης πως και Pepsico, Coca-Cola και Unilever θα μπορούσαν να βάλουν στο στόχαστρο τους την Oatly, που περιγράφεται ως «μια βασισμένη στη τεχνολογία βιώσιμη επιχείρηση γαλακτοκομικών για την Generation Z» και στοχεύει να πετύχει 1 δις. δολάρια σε παγκόσμιες πωλήσεις, ενώ ο πρόεδρος της Ερικ Μελούλ έχει προαναγγείλει την περαιτέρω νέων νέων μονάδων σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τον δρόμο για την Oatly στην αμερικανική αγορά είχε ανοίξει την περασμένη χρονιά η Beyond Meat που είχε πραγματοποιήσει μια από τις πιο επιτυχημένες αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) το 2019 με την κεφαλαιακή αξία της εταιρείας να φτάνει πλέον τα 7,8 δις. δολάρια.

Η Beyond Meat είχε την υποστήριξη της μεγάλης φίρμας τροφίμων General Mills and Tyson Foods, που πούλησε ωστόσο πέρσι το ποσοστό της όταν βγήκε η εταιρεία στο Χρηματιστήριο. Η εταιρεία είναι επίσης γνωστή καθώς ο Μπιλ Γκέιτς αποτελεί μέτοχο της εταιρείας όπως και ο ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο και είναι γνωστή για τις καινοτομίες που δοκιμάζει στα νέα της προϊόντα.

Η διατροφική στροφή μετά την πανδημία

Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των ζώων από την βιομηχανία τροφίμων, έχει οδηγήσει να αυξηθούν τα ποσοστά των vegan με την αγορά να επεκτείνεται σε ΗΠΑ, Ευρώπη και ΝΑ Ασία.

Παράλληλα η πανδημία του κορονοϊού και η παραμονή του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού εντός των σπιτιών, κινητοποίησε περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με την διατροφή του.

Είναι χαρακτηριστικό, πως στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες που άνοιξε ξανά η οικονομία στις ΗΠΑ, μετά το lockdown, οι πωλήσεις οργανικών προϊόντων αύξησαν το μερίδιο τους στο 35% της συνολικής αγοράς τροφίμων.

Σύμφωνα με την Vegan Society, από το 2012 μέχρι το 2017 η ζήτηση οργανικών προϊόντων έχει σημειώσει αύξηση 987%. Κάτι το οποίο αντανακλάται και στα μεγέθη, με την vegan αγορά να δημιουργεί τζίρο 14,2 δις. δολαρίων το 2018 και αναμένεται να φτάσει τα 31,4 δις. δολάρια μέχρι το 2026.

Η αγορά αναπτύσσεται ταχύτατα με τα οργανικά προϊόντα να αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στα ράφια σε όλο τον κόσμο. ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία, Καναδάς, Ισραήλ, Ιρλανδία, Αυστρία και Γερμανία έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά vegan πληθυσμού παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια, στις ΗΠΑ, ένα στους τρεις Αμερικανούς έχει μειώσει ή σταματήσει τελείως την κατανάλωση κρέατος, ενώ στην Σουηδία, η κατανάλωση κρέατος σημειώνει σημαντική πτώση από το 2017.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν πιάνουν τη βάση υγιεινής διατροφής 6 στα 10 προϊόντα της Nestle

Εσωτερική έκθεση του ελβετικού κολοσσού των τροφίμων, που αποκαλύφθηκε από τους Financial Times, επιβεβαιώνει ότι τα περισσότερα τρόφιμα και ποτά που παράγει παίρνουν χαμηλή βαθμολογία με βάση το σύστημα αξιολόγησης της Αυστραλίας.
business_daily_plant_based_milk
ΔΙΕΘΝΗ

Κλοιός απαγορεύσεων στην Ευρώπη για τα plant based γαλακτοκομικά

Σχέδιο τροποποίησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα επιβάλλει καθεστώς... λογοκρισίας στο μάρκετινγκ των φυτικής προέλευσης προϊόντων, απαγορεύοντας οποιαδήποτε σύγκριση με τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.