Φώτο: Shutterstock

Κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ζητούν Χαφτάρ και Σάρατζ

Ο ΟΗΕ καλωσορίζοντας τις δηλώσεις και των δυο πλευρών για κατάπαυση του πυρός, κάλεσε να αποχωρήσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις από την Λιβύη καθώς και οι ξένοι μισθοφόροι.

Η λιβυκή κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα  κατάπαυση του πυρός, όπως αναφέρει σε δήλωση της η ηγεσία της Τρίπολης που σημειώνει οτι ο  Φάγεζ αλ-Σάρατζ «εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις για να παύσουν αμέσως το πυρ και όλες τις επιχειρήσεις μάχης σε όλα τα λιβυκά εδάφη». Παράλληλα η ηγεσία της Τρίπολης κάλεσε για την αποστρατικοποίηση της πόλης Σύρτης που βρίσκονται οι δυνάμεις Χαφτάρ.

Σε ξεχωριστή της δήλωση, η Αγκίλα Σαλέχ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χαφτάρ ανακοίνωσε επίσης για κατάπαυση του πυρός με τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές να καλούν να μπει τέλος στον αποκλεισμό πετρελαίου που έχουν επιβληθεί νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Η κυβέρνηση της Τρίπολης κάλεσε επίσης να πραγματοποιηθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο.

Ο ΟΗΕ καλωσόρισε και τις δυο δηλώσεις και κάλεσε να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από την Λιβύη που έχει βυθιστεί στο χάος τα τελευταία χρόνια, με την χώρα να σπαράζεται από εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011 και είχε οδηγήσει στην ανατροπή και την εκτέλεση του Μοαμάρ Καντάφι. Η χώρα από τότε παραμένει διαιρεμένη με τις δυο κυβερνήσεις να υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ξεκίνησαν την προσπάθεια τους να κατακτήσουν την πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη τον Απρίλιο του 2019, βρίσκοντας όμως αντίσταση τον Ιούνιο, όταν και οι δυνάμεις του Σάρατζ ενισχύθηκαν από τουρκικές δυνάμεις και μισθοφόρους ακραίους τζιχαντιστές από την Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ