ΓΔ: 913.34 0.46% Τζίρος: 4.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:02:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ζοφερό το μέλλον του ισπανικού τουρισμού, μεγάλο το πλήγμα στο ΑΕΠ

Με τη χώρα να δέχεται μόλις το 1/3 των ξένων τουριστών, τα κρούσματα αλλά και τα μέτρα να αυξάνονται και τα ποσοστά της ανεργίας να έχουν αλματώδη άνοδο, η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμα μεγάλη κρίση.

Περισσότεροι από 55.000 Ισπανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους, επειδή οι περισσότεροι βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς μειωμένης εργασίας αναφέρει εκτενές άρθρο της Deutsche Welle που παρουσιάζει μία ζοφερή εικόνα για τον ισπανικό τουρισμό. Σύμφωνα με το άρθρο μελέτη του οικονομικού συνδέσμου FEDEA προβλέπει ότι στο τέλος το ποσοστό των απασχολούμενων στον τουρισμό, που θα πάνε στην ανεργία, θα αυξηθεί στο 70%. Το πλήγμα φαίνεται ότι θα δεχθούν οι Βαλεαρίδες Νήσοι, όπου ο κλάδος συμβάλλει με 35% στο ΑΕΠ της χώρας. Τα Κανάρια Νησιά, όπου η νεανική ανεργία είναι ιδιαίτερα υψηλή, βρίσκονται σε προνομιακή θέση.

«Η σεζόν τελείωσε και εκατομμύρια θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Χουάν Κάρλος Χιγκέρας από την Σχολή Διοίκησης EAE της Μαδρίτης. Επίσημα, τα κρούσματα στην Ισπανία ανά 100.000 κατοίκους είναι 132. Στη Γερμανία δεν ξεπερνούν τα 15. Γι αυτό και οι τουριστικές προειδοποιήσεις έρχονται από παντού.

Εκτός κρίσης τα Κανάρια

Με τον αριθμό των κρουσμάτων στα Κανάρια Νησιά να παραμένει χαμηλός, η περιοχή δεν επηρεάζεται από τις πολλές ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις. Μάλιστα η TUI κατευθύνει εκεί τον μεγαλύτερο τμήμα των τουριστών για Ισπανία, αλλά επειδή η κύρια σεζόν ξεκινά το χειμώνα. Δύσκολα όμως παραμένουν τα πράγματα στη Μαγιόρκα. «Υπερβολές πανικού κάποιων γερμανικών ΜΜΕ δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση» λέει στην DW ο επενδυτής Ματίας Μάιντελ, που ζει μεγάλο διάστημα στο νησί.

Η αύξηση των αστυνομικών περιπολιών και το κλείσιμο των παραλιών και των πάρκων τη νύχτα αναμένεται να μειώσει την εξάπλωση της πανδημίας. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας ισχύει από καιρό. Σύμφωνα ωστόσο με τα νέα μέτρα όποιος καπνίζει, πρέπει να τηρεί απόσταση 2 μέτρων σε δημόσιους χώρους.

Η σφραγίδα ποιότητας turismo seguro (ασφαλής τουρισμός), που εξέδωσε το υπουργείο Τουρισμού για να απαλλάξει τους τουρίστες από τον φόβο του κορονοϊού, εγγυάται υγειονομικά πρωτόκολλα και ελάχιστο κίνδυνο μόλυνσης. «Με αυτήν την σφραγίδα προωθούμε συνήθως στην περιοχή Castila-la Mancha δρόμους του κρασιού και της γαστριμαργίας, οδοιπορίες και events» αναφέρει η Ρουτ Αρντίλα, επικεφαλής του γραφείου της αυτόνομης ισπανικής περιοχής στη Μαδρίτη, με το Τολέδο ως κύριο τουριστικό πόλο έλξης σε κανονικές εποχές.

Μεγάλη πτώση του εξωτερικού τουρισμού

Αλλά αυτό που βιώνει σε μικρογραφία η Castillia-La-Mancha, ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Ισπανών. «Παλαιότερα το 40% των επισκεπτών μας ήταν ξένοι, τώρα αντιπροσωπεύουν ίσως το 15 με 20%» λέει η Αρντίλα. Το μέλλον είναι πιο επισφαλές από ό,τι σε όλες τις χώρες της ΕΕ.  Τη χρονιά ρεκόρ εργάζονταν 2, 4 εκατομμύρια άνθρωποι άμεσα ή έμμεσα στην τουριστική βιομηχανία. Σε δέκα χρόνια δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας.

Με μόλις το 1/3 σε ξένους τουρίστες η κατάσταση δυσκόλεψε. Ο Exceltur ζητά το 1/4 των 140 δις ευρώ που υποσχέθηκαν στη χώρα οι Βρυξέλλες, να δοθούν στον κλάδο. Το καθεστώς μειωμένης εργασίας θα πρέπει να παραταθεί μέχρι τον χειμώνα, ίσως και μέχρι το Πάσχα του 2021. Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με την Banco de Espana αγγίζει ήδη 110% και αναμένεται φτάσει μέχρι το τέλος του 2020 στο 120% του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με γνωμοδότηση του ομίλου real estate Tinsa, οι τιμές των διαμερισμάτων στις Κανάριες και Βαλεαρίδες Νήσους κατέγραψαν πτώση τον Μάρτιο του 2020 8,2% και στις μεσογειακές ακτές κατά 6,1%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Deutsche Welle: Τουριστική καταστροφή κολοσσιαίων διαστάσεων στην Ισπανία

Με το άνοιγμα των συνόρων τον Ιούνιο ο ισπανικός τουρισμός πίστεψε σε μια επιστροφή στην κανονικότητα. Όμως η έξαρση κρουσμάτων σε περιοχές, όπως η Καταλονία, έκανε πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες.
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντικό πλήγμα στον ιταλικό τουρισμό από την μετάλλαξη «Δέλτα»

Το 34% από τα 17 εκατ. Ιταλών που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν δηλώνουν ότι έχουν ακυρώσει την κράτηση που είχαν κάνει και αναφέρουν πως αν χειροτερέψει η επιδημιολογική κατάσταση δεν θα κάνουν διακοπές φέτος.
ΔΙΕΘΝΗ

Προτροπές στους Γάλλους τουρίστες να αποφύγουν Ισπανία και Πορτογαλία

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα που καταγράφεται σε Ισπανία και Πορτογαλία οδήγησε τον Γάλλο υπουργός Κλεμάν Μπον να προειδοποιήσει τους πολίτες της χώρας που θέλουν να ταξιδέψουν στους προορισμούς.