ΓΔ: 1449.52 1.00% Τζίρος: 38.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:31:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μείωση στις εισαγωγές αερίου λόγω του κοιτάσματος στη Μ. Θάλασσα αναμένει η Τουρκία

O «ενεργειακός λογαριασμός» της Τουρκίας το περασμένο έτος έφτασε τα 41 δισ. δολ. που έδωσε στους προμηθευτές Ρωσία και Ιράν. Μείωση αυτού του κόστους θα ενίσχυε την τουρκική λίρα και θα ανακούφιζε τα ελλείμματα που καταγράφει η Τουρκία

Η Τουρκία αναμένει πως οι ενεργειακές εισαγωγές της θα μειωθουν σημαντικά μετά την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και περισσότερες ανακαλύψεις μπορεί να γίνουν σε άλλες περιοχές, οι οποίες τώρα αξιολογούνται, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

«Με την ανακάλυψη, περιμένουμε σοβαρή πτώση στις εισαγωγές. Έχουμε κάνει δουλειά ώστε οι πολίτες μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο με πολύ πιο οικονομικό κόστος», δήλωσε ο Ντονμέζ στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχει μπροστά μας μια νέα περιοχή 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εκτίμηση των ειδικών μας είναι ότι μπορεί να δούμε και εκεί παρόμοιες δομές», δήλωσε μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη.

«Ήδη μπορούμε να πούμε πως το αέριο που θα παράγουμε οι ίδιοι θα είναι πιο οικονομικό από το αέριο που εισάγουμε ... Είναι αναπόφευκτο να πέφτουν οι τιμές όταν το προϊόν είναι άφθονο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου το κοίτασμα είναι 320 δισ. κυβικών μέτρων και θα μπορεί όχι μόνο να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας αλλά και να μετατρέψει την Τουρκία σε εξαγωγική χώρα φυσικού αερίου.

Ο Ερντογάν σημείωσε πως θα ξεκινήσουν οι παραγωγικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση του κοιτάσματος μέχρι το 2023, και πρόσθεσε πως υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» για περαιτέρω ευρήματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα επεσήμανε πως η Τουρκία θα συνεχίσει και θα επιταχύνει τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του (πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέν τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει πως το ερευνητικό πλοίο Φατίχ έχει ξεκινήσει τις έρευνες στο οικόπεδο Tuna-1 που βρίσκεται έξω από τις ακτές της πόλης Ερέγκλι.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το οικόπεδο Tuna-1 βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα ανοιχτά της Τουρκίας σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά με τα θαλάσσια σύνορα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ενώ δεν βρίσκεται μακριά από το ρουμανικό οικόπεδο Neptun που αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί στη περιοχή από την Petrom και την Exxon.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αποκαλύψει στο πρακτορείο Reuters πως το ερευνητικό σκάφος Φατίχ που πραγματοποιεί έρευνες στο οικόπεδο Tuna-1 από τα μέσα Ιουλίου είχε «ανακαλύψει κοίτασμα φυσικού αερίου που μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για 20 χρόνια». Μια από τις πηγές επεσήμανε πως μπορεί να χρειαστούν επτά με δέκα χρόνια για να ξεκινήσει η παραγωγή με την επένδυση που θα χρειαστεί να υπολογίζεται μεταξύ 2 και 3 δισ. δολαρίων.

«Ακόμα και αν πράγματι το κοίτασμα είναι πράγματι τόσο μεγάλο, θα χρειαστεί τέσσερα με έξι χρόνια για να μπει σε φάση παραγωγής» σημείωσε ο συντάκτης του Energy Reporters Τζον Μποουλς και συμπλήρωσε πως «η ζήτηση φυσικού αερίου και οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά  και πολλοί λίγοι επενδύουν σε νέες παραγωγές» που θα μπορούσαν να περιορίσουν την παραγωγή σε 3-4 χρόνια, τονίζοντας παράλληλα πως «αν αναπτυχθούν γρήγορα οι υποδομές μπορεί αυτό το φυσικό αέριο να βρεθεί στην αγορά στην καλύτερη στιγμή».

Σημειώνουμε πως ο «ενεργειακός λογαριασμός» της Τουρκίας το περασμένο έτος έφτασε τα 41 δισ. δολάρια που έδωσε στους προμηθευτές Ρωσία και Ιράν. Οποιαδήποτε πιθανή μείωση αυτού του κόστους θα ενίσχυε την τουρκική λίρα και θα ανακούφιζε τα ελλείμματα που καταγράφει η τουρκική οικονομία και πιέζουν το νόμισμα της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Βουλγαρίας και Τουρκίας για προμήθεια αερίου έως το 2036

Οι δυο χώρες συμφώνησαν για την προμήθεια 1,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως για τα επόμενα 13 χρόνια, μόλις ένα μήνα αφού είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία κατηγορεί την Κύπρο για αύξηση της έντασης στη Μεσόγειο

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι δραστηριότητες της Κύπρου για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία με Τουρκία για τη διέλευση των δεξαμενόπλοιων από τον Βόσπορο

Η Δύση υποχώρησε στα «τουρκικά παζάρια» που είχαν προκαλέσει συνωστισμό στο Βόσπορο με 26 πετρελαιοφόρα που παρέμεναν εγκλωβισμένα. Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες που θα ισχύουν για τις διελεύσεις των πλοίων.