Φώτο: Shutterstock

Η American Airlines κόβει 19.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο

Η αεροπορική εταιρεία, με προσωπικό που ξεπερνά τις 140.000, δεν επιτρέπεται να προβεί σε μείωση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, υπό τους όρους της κρατικής βοήθειας που έλαβαν οι αεροπορικές των ΗΠΑ, ύψους 25 δισ. δολαρίων. 

Στην περικοπή 19.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει η American Airlines τον Οκτώβριο, καθώς λήγει η κρατική βοήθεια ενώ συνεχίζεται η πανδημία του κορονοϊού που έχει πλήξει σφοδρά τον κλάδο των αερομεταφορών. 

Η αεροπορική εταιρεία, με προσωπικό που ξεπερνά τις 140.000, δεν επιτρέπεται να προβεί σε μείωση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, υπό τους όρους της κρατικής βοήθειας που έλαβαν οι αεροπορικές των ΗΠΑ, ύψους 25 δισ. δολαρίων

Ωστόσο, η ζήτηση ανέκαμψε σε μέτριο βαθμό, με την American Airlines να εκτιμά πως η χωρητικότητα το τέταρτο τρίμηνο θα διαμορφωθεί στο μισό σε σχέση με πέρυσι. 

«Απευθυνθήκαμε σε εσάς πολλές φορές σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, συχνά με απογοητευτικές ενημερώσεις για έναν κόσμο που κανείς από εμάς δεν φανταζόταν», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της αεροπορικής, σε σημείωμα προς το προσωπικό. «Σήμερα είναι το πιο δύσκολο μήνυμα που πρέπει να μοιραστούμε μέχρι τώρα - η ανακοίνωση των μειώσεων προσωπικού με εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου». 

Τα εργατικά σωματεία και οι εταιρείες ζητούν ακόμα ένα πακέτο βοήθειας προκειμένου να αποτραπούν οι απολύσεις. Η πρόταση έχει κερδίσει κάποια στήριξη, ωστόσο το Κογκρέσο δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμφωνία για το συνολικό πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, που μπορεί να περιλαμβάνει και εκείνο για τις αεροπορικές εταιρείες. 

Η μετοχή της εταιρείας βρέθηκε να υποχωρεί πάνω από 4%, μετά την ανακοίνωση. 

Τον περασμένο μήνα, η American Airlines είχε προειδοποιήσει για 25.000 περικοπές θέσεων εργασίας. Οι ειδοποιήσεις αφορούσαν 2.500 πιλότους ή περίπου 18% του συνόλου, σχεδόν 10.000 αεροσυνοδούς ή 37% του συνόλου, και 3.200 μηχανικούς ή 22% του συνόλου. 

Εξάλλου, τρόπους να αντιμετωπίσουν τη σφοδρή κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού αναζητούν οι αεροπορικές εταιρείες ανά την υφήλιο, με τους πιο συχνούς να είναι η μείωση προσωπικού, αλλά και οι αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών. Μείωση επιπλέον 2.500 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Qantas Airways, με τη Finnair να σχεδιάζει περί των 1.000 απολύσεων και την Etihad Airways να θέτει σε αναγκαστική άδεια αρκετούς εργαζόμενους

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ