ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γιατί ναυάγησε το φιλόδοξο σχέδιο υποθαλάσσιας διασύνδεσης Χονγκ Κονγκ - Λος Άντζελες

Στη δίνη του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ βρέθηκε το τεράστιο πρότζεκτ των Facebook και Google που θα συνέδεε Χονγκ Κονγκ με το Λος Άντζελες μέσω καλωδίου ευρείας ζώνης μήκους 8.000 μιλίων.

Τέλος μπήκε σε ένα τεράστιο έργο σύνδεσης του Χονγκ Κονγκ με το Λος Άντζελες μέσω καλωδίου ευρείας ζώνης μήκους 8.000 μιλίων που είχε ξεκινήσει το Facebook και η Google μετά τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν και επίσημα ότι απέσυραν τα σχέδιά τους για το καλώδιο, το οποίο βρίσκεται στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται Pacific Light Cable Network (PLCN) από το 2016. Το πλάνο ήταν το PLCN να συνδέσει τις ΗΠΑ με την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες, και το Χονγκ Κονγκ. Το καλώδιο αυτό έχει τοποθετηθεί ήδη εδώ και κάποιο διάστημα, ωστόσο εκκρεμούσε η σύνδεσή του.  

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ασκεί πίεση ώστε να εμποδίσει το τμήμα του PLCN που συνδέεται με το Χονγκ Κονγκ. Μια επιτροπή τηλεπικοινωνιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπέβαλε σύσταση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών ώστε να μην εγκριθεί η σύνδεση του καλωδίου στο Χονγκ Κονγκ για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η σύσταση της επιτροπής βασίστηκε στο γεγονός ότι το Πεκίνο μείωσε σημαντικά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ με εκτεταμένη καταστολή φέτος, γεγονός που, όπως ισχυρίστηκε η επιτροπή έκανε το καλώδιο ευάλωτο σε επιθέσεις. Επίσης εξέθεσε συγκεκριμένα τις ανησυχίες αναφορικά με την εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ με την επωνυμία Dr. Peng Ltd, την οποία χαρακτήρισε ως «τον τέταρτο μεγαλύτερο πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας» και ο οποίος ήταν σημαντικός επενδυτής στο έργο αυτό.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η αρχική αίτηση για το καλωδιακό σύστημα PLCN έχει αποσυρθεί και έχει υποβληθεί μια αναθεωρημένη αίτηση για τα τμήματα του συστήματος ΗΠΑ-Ταϊβάν και ΗΠΑ-Φιλιππίνες. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μέσω καθιερωμένων καναλιών για την απόκτηση αδειών καλωδιακής προσγείωσης για τα υποθαλάσσια καλώδια μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο Business Insider.  Σύμφωνα με την Bloomberg, η αναθεωρημένη πρόταση απέκλειε την Pacific Light Data Communication Co, θυγατρική της Dr. Peng Ltd, με την προειδοποίηση της επιτροπής τον Ιούλιο.

Αυτές οι ειδήσεις έρχονται ένα μήνα αφότου η κυβέρνηση Τραμπ αποκάλυψε σχέδια ουσιαστικά να αποκλείσει την Κίνα από το διαδίκτυο των ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο, ανακοίνωσε την «Πρωτοβουλία Clean Network» τον Αύγουστο, σκιαγραφώντας πέντε ευρείς τομείς τεχνολογικής πολιτικής που θα προσπαθούσαν να αποκλείσουν μεγάλα κομμάτια του κινεζικού διαδικτύου. Ένας από αυτούς τους τομείς ήταν τα υποθαλάσσια καλώδια και ο Πομπέο είπε χαρακτηριστικά ότι ο στόχος ήταν να «διασφαλιστεί ότι τα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν τη χώρα μας με το παγκόσμιο Διαδίκτυο δεν θα ανατραπούν για συλλογή πληροφοριών σε μεγάλη κλίμακα από τη ΛΔΚ».

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αυξήσει τις εντάσεις με την Κίνα τον τελευταίο μήνα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απειλεί να απαγορεύσει την εφαρμογή κοινωνικών μέσων όπως το TikTok, ισχυριζόμενη ότι η εφαρμογή κατασκοπεύει πολίτες των ΗΠΑ. Η TikTok κατέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης και η Κίνα ενέκρινε νέα νομοθεσία για τις εξαγωγές που θα μπορούσε να περιπλέξει οποιαδήποτε πιθανή πώληση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μπαράζ κυρώσεων κατά της Κίνας για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες κυρώσεις σε βάρος δύο αξιωματούχων από την επιτροπή θρησκευτικής ελευθερίας της αμερικανικής κυβέρνησης, ενός Καναδού βουλευτή καθώς και της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καναδικού Κοινοβουλίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Facebook μπλόκαρε 1,3 τρισ. ψεύτικους λογαριασμούς για διάδοση fake news

Η ανακοίνωση από τη Facebook έρχεται ενόψει ελέγχου από την επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για το πώς οι πλατφόρμες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν την παραπληροφόρηση.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο οι τεχνολογικοί «γίγαντες» για μονοπωλιακές τακτικές

Παράλληλα, προωθείται ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο με στόχο ένα νομοθέτημα, που είναι γνωστό ως Άρθρο 230 και προσφέρει προστασία στις τεχνολογικές πλατφόρμες από ποινικές ευθύνες σχετικά με τις αναρτήσεις των χρηστών τους.