Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για λογοκρισία στους δημοσιογράφους

Την ώρα που το Πεκίνο προειδοποιεί τους ξένους δημοσιογράφους να «σέβονται τον νόμο» για να εργάζονται στη Κίνα, οι ΗΠΑ εξαπολύουν και πάλι επίθεση κατά της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν σήμερα την Κίνα ότι «φοβάται» τα «ανεξάρτητα» μέσα ενημέρωσης, βεβαιώνοντας ότι ενημερώθηκαν από το Πεκίνο για την πρόθεσή της να «περιορίσει ακόμη περισσότερο τη πρόσβαση στους ξένους δημοσιογράφους».

Όπως έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους, «τα προτεινόμενα μέτρα θα επιδεινώσουν τον δημοσιογραφικό χώρο στην Κίνα, που υποφέρει ήδη από την έλλειψη ανοιχτών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης».

Δήλωσε επίσης πως «τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί εδώ και χρόνια να πείσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να επιτρέψει σε Αμερικανούς δημοσιογράφους να επιστρέψουν στην Κίνα, να δώσει στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την ελευθερία να ξαναρχίσουν τη δουλειά τους κανονικά και να θέσει τέλος στον εκφοβισμό και την παρενόχληση των ξένων δημοσιογράφων» και πρόσθεσε πως «ωστόσο το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μάς ενημέρωσε ότι προσπαθεί να περιορίσει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση για τους ξένους δημοσιογράφους που εργάζονται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

«Γιατί το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα φοβάται τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και την έρευνα;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως «αυτά έχουν βελτιώσει και εμβαθύνει την ξένη γνώση της πραγματικότητας της σημερινής Κίνας».

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται την ώρα που το Πεκίνο από την πλευρά του προειδοποίησε σήμερα ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι θα πρέπει να «σέβονται τον νόμο» για να εργάζονται στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Πομπέο: Η σχέση ΗΠΑ - Κίνας θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο

«Οι προκλήσεις διαφέρουν, είναι οικονομικές προκλήσεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ διεμήνυσε ότι θα πρέπει να αναμένονται κι άλλες ενέργειες της κυβέρνησης για τη δραστηριότητα κινεζικών εταιρειών.
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί ναυάγησε το φιλόδοξο σχέδιο υποθαλάσσιας διασύνδεσης Χονγκ Κονγκ - Λος Άντζελες

Στη δίνη του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ βρέθηκε το τεράστιο πρότζεκτ των Facebook και Google που θα συνέδεε Χονγκ Κονγκ με το Λος Άντζελες μέσω καλωδίου ευρείας ζώνης μήκους 8.000 μιλίων.