ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Τουρκία «βάζει πόδι» στα πλούσια κοιτάσματα της Λιβύης

Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Λιβύης για την ανάπτυξη blocks πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται η Άγκυρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την κυβέρνηση της χώρας.

Απόλυτα έτοιμη να εκμεταλλευθεί με κάθε τρόπο τη συμφωνία που έχει κλείσει με τη Λιβύη εμφανίζεται η Τουρκία, καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να ξεκινήσει εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως τουλάχιστον αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του. 

Βάσει πληροφοριών από αξιωματούχο του τουρκικού υπ. Ενέργειας, η Άγκυρα σε συνεργασία με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης μελετά την ανάπτυξη τόσο υπεράκτιων όσο και άλλων ενεργειακών blocks, ενώ παράλληλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας βρίσκονται σε επαφές με την κρατική ενεργειακή εταιρεία National Oil Corp. (NOC) της Λιβύης, έχοντας ως στόχο είσοδο σε έργα που αφορούν ενέργεια αλλά και λειτουργία αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Η επίτευξη μίας τέτοιας συμφωνίας από τη μία πλευρά θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Άγκυρας με τον Φαγιέζ αλ-Σάρατζ και φυσικά θα χειροτέρευε ακόμη περισσότερο τις αντίστοιχες με το στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει σημαντικό μέρος της Λιβύης. 

Παράλληλα θα βοηθούσε την Τουρκία να καλύψει, πιθανώς, μέρος των ενεργειακών αναγκών της, σε μία περίοδο όπου η Λιβύη προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή της, η οποία έχει πληγεί κατάφωρα από τη συνεχιζόμενη εμφύλια διαμάχη στη χώρα. 

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στην Αφρική, αλλά από το 2011 και μετά, όταν κατέρρευσε το καθεστώς Qaddafi προσπαθεί να επιστρέψει σε καλή πορεία χωρίς να το κατορθώνει. Η παραγωγή της τον Ιούλιο έφθασε μόλις στα 100.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ πριν από μία 10ετία βρίσκονταν στα 1,6 εκατ. βαρέλια. 

Πάντως ευρύτερη και όχι μόνο ενεργειακή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είχε συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Φάρατζ στην Άγκυρα πριν από λίγες ημέρες, με τις δύο πλευρές να παραδέχονται ότι συζήτησαν «την επιστροφή των τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη προκειμένου να αναλάβουν projects υποδομών».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές της Τουρκίας για αντίποινα προς τον Χαφτάρ

Η Τουρκία που δείχνει ξανά έντονη κινητικότητα στη Λιβύη παρά την εκεχειρία που υπάρχει από τον Οκτώβριο προειδοποιεί τον Χαφταρ πως θα υπάρξει σκληρή απάντηση σε περίπτωση επίθεσης σε τουρκικές δυνάμεις.